– Dette er på ingen måte en tapt sak. Det handler om at dersom det er mange som stemmer ved folkeavstemningen og stemmer nei, så må alle partiene gå inn i seg selv og ta en vurdering på hvordan man skal forholde seg til det, sa Bergstø til TV Nord rett etter den TV-sendte debatten i Alta torsdag.

Hun var en del av panelet da Altaposten og NRK Finnmark inviterte til folkemøte og politisk debatt i forkant av folkeavstemningen som avholdes 14. mai.

– Bruk stemmeretten din

Bergstø, fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) og Randi Karlstrøm i foreningen forFinnmark, oppfordrer folk til å bruke sin stemmerett. Og de forsikrer om at det ikke trenger å være forgjeves.

Til tross for at både kommunalminister Monica Mæland (H) og statsminister Erna Solberg (H) gjentatte ganger har sagt at avstemningen ikke vil ha noen betydning.

Avgjørelsen om å slå sammen Troms og Finnmark har vært vedtatt to ganger i Stortinget.

– Vi vet at det er et skjørt flertall bak denne tvangssammenslåingen. Det kan slå sprekker dersom de politiske omkostningene ved sammenslåingen blir for store. Jeg forventer at denne folkeavstemningen blir lyttet til.

Vil bety noe

Bergstø mener at oppfatningen om at folkeavstemningen ikke har betydning, kun er noe høyresiden prøver seg på.

– Mange steder ser man at høyresiden forsøker å trenere og sabotere valget. Og enkelte steder vil man ikke legge til rette for at det skal gjennomføres en folkeavstemning. De sier også at det ikke er noen vits å stemme. Det folk må være klar over er at det har en viktig funksjon; og stå opp å si hva man mener.

– Kan ikke snu

Debatten er polarisert og beskriver både dommedag og halleluja, sa politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim, da han skulle oppsummere torsdagens debatt. Og han beskriver resultatet av folkeavstemningen som like forutsigbart som et presidentvalg i Russland. En folkeavstemning han mener er totalt bortkastet.

BORTKASTET: Politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim er overbevist om at nei-siden ikke vil bli hørt. Det har statsministeren rett og slett ikke råd til. Foto: Tom Skoglund

– Denne kampen kommer dessverre nei-siden til å tape fordi beslutningene fra Stortinget kommer ikke til å bli gjort om. Dette er en kamp Erna Solberg ikke kan tape.

Fjelleheim tror likevel at folkeavstemningen vil bidra til å legge politisk press, slik at man kommer bedre ut av sammenslåingen. Fordi regjering og Storting må kompensere fordi det er så massiv motstand.