Hege Anita Johansen og Tone Høgli Henriksen fra Rafsbotn er to av noen få damer som håper å få jakte på skogens konge til høsten.

Jaktfamilie

I fjor deltok de for første gang på elgjaktopplæring i regi av Norges jeger- og fiskerforening avdeling Finnmark. I høst er målet å felle elg.

– På kurslaget som vi var med på i fjor ble det felt en elg  – og det i seg selv var veldig spennende, sier Hege Johansen.

  – Vi kommer begge fra Rafsbotn  og på kurset i Tana var vi tre damer fra samme bygd, så det var også veldig trivelig, skyter Tone Henriksen inn.

Ligger i genene

Elgvald er et definert områdeområde hvor det er tillatt å skyte kvoten som er tildelt, det vil si et visst antall dyr.

– Jeg kommer fra en familie hvor alle jakter. Mine barn har jegerprøven og vi er ofte på rypejakt sammen. Jeg er også styremedlem av Alta jeger- og fiskerforening (AJFF) og jeg har derfor hørt mange spennende historier fra ulike elgjakter. Det er vel grobunnen for interessen, sier Johansen.

Fire damer og tre menn

Hege og Tone er to av flere hundre som fredag kveld er med når AJFF arrangerer årets elgfelttrekning. Klokken 18 får elgjegerne i Alta vite om de får jakte elg i år – og klokken 19 får resten av fylkets nesten 400 elgjaktlag vite om de får jakte på skogens konge.

– Jeg håper inderlig at vi får elgvald, for det å være på jakt er utrolig spennende. Vi er et jaktlag som består på fire damer og tre menn, sier Johansen.

– Har du skutt elg selv?

– Nei, men bare det å få være med i et jaktlag er spennende. Håpet er selvsagt å få skutt en elg selv i år. Jeg har dog truffet en elg, det var i vinter med bilen. Jeg kjørte heldigvis veldig sakte og den klarte seg, ler den kommende elgjegeren.

Matbonus

Elgjakt er oftest sett på som en tradisjonell mannsgreie, men Hege og Tone håper flere kvinner vil bli elgjegere.

– Det er spennende å jakte, det være seg rype- eller elgjakt, så det er noe jeg anbefaler til alle som går med en «jeger i magen», uansett kjønn. En annen grunn er jo at elgkjøtt er fantastisk godt og man kan lage masse spennende retter. En bonus som smaker, smiler Hege.

– Det blir litt tidsbruk. Hvor lenge er man på jakt?

– Det varierer, men det kan fort bli ei uke, og de som har jobb legger ofte opp feriene sine etter jaktsesongen. Dessuten er det veldig sosialt og trivelig, så det er bare å melde seg på kurs, oppfordrer Hege.

Det er Tone helt enig i.

– Sosialt, spenning og godt kjøtt, det er stikkordene om hvorfor jeg er med.

– Noen forskjeller på mann og kvinne som jakter?

– Vi kvinner har kanskje en anelse mer tålmodighet, og det må man ha når man sitter på post i mange timer per dag. En annen ting er at vi kanskje tenker oss om to ganger før vi fyrer løs, for det er viktig å treffe på rett plass –  med en gang, sier de ferske elgjegerne som også har meldt seg på jaktlederkurs.

– Vi er såpass bitt av basillen at vi i slutten av mai skal delta på jaktlederkurs. Ikke fordi vi vil bli ledere, men fordi vi har lyst å lære mer, avrunder de kommende elgjegerne, som er spent på om de får elgvald under årets elgfelttrekning.