Eierne av to hus i Einegjerdet på Aronnes har klagd vedtaket om reguleringsplanen inn for kommunen. Sandra Framnes-Hansen og Jan Erik Danielsen klager over at kommunen krever felles avkjørsel for alle tre boliger i denne delen av Einegjerdet.

Feil og ny feil

Saken gjelder tre boliger med to boenheter i hvert hus. Klagerne mener kommunen har gjort feil i saksbehandlingen, blant annet fordi Jan Erik Danielsen ikke ble varslet om at kommunen skulle ta av hans eiendom for å sørge for parkering til det nye huset som IMJ Utvikling oppførte på en av tomtene i området.

– Jeg kjøpte et hjørne av en eiendom som grenset til min tomt og så går kommunen hen og tar den fra meg og hevder at det skal være til felles parkering og adkomst for alle. Blir reguleringsvedtaket stående, er kaos med parkering og inn- og utkjøring fra eiendommene komplett. Skulle eierne som har kjøpt nummer Einegjerdet 8 finne på å bygge garasje foran huset sitt, så stenger de oss andre inne, sier Danielsen.

Omgjøres?

Finn Roger Framnes-Hansen har sendt skriftlig klage til kommunen på vegne av datteren, Sandra Framnes-Hansen som eier et av de berørte husene. Han skriver blant annet at Sandras eiendom vil bli betydelig forringet med denne planen.

– Vi har foreslått at kommunen ordner med tilleggsareal for Einegjerdet 8 mot nordvest, slik at de kan bygge garasje der, opparbeide egen innkjørsel og på den måten avlaste det allerede opparbeidede området. Da ville det bli en skikkelig innkjøring på øversiden av huset og det ville ikke bli trafikkfarlig, slik vi ser det er i dag, hvor det også er satt opp et gjerde som sperrer utsikten når man skal ut på veien, sier Framnes-Hansen. Han har vanskeligheter med å forstå at en feil som er gjort skal erstattes med en ny feil som bare gjør forholdene enda mer vanskelig.

 Tilleggsareal

– Et livsviktig moment i denne aken er de myke trafikantene. Slik det legges opp med den vedtatte reuleringsplanen er det foirbundet med stor fare for barna, da innkjøringen ligger i en bakke. Skal det være nødvendig å gamble meed liv for noe som lett kunne ha blitt gjort på en mer smidig måte, spørs Framnes-Hansen. Nå ber han ansvarlige politikere se på denne saken på nytt og endre reguleringsplanen.

– Uansett ber vi Fylkesmannen se på saken og vurdere den på nytt, for vi har ikke fått gehør for det vi mener hadde vært en fornuftig løsning. Det kunne ha vært tatt litt av furuskogen i den såkalte klimavernsonen og latt eierne som har kjøpt Einegjerdet 8 fått tilleggsareal på motsatt side av huset, så hadde denne saken vært løst mye bedre, sier Framnes-Hansen og Danielsen.

Mener deres forslag er den beste løsningen

Huseier Anders Norbye i Einegjerdet 8, håper Fylkesmannen vil endre reguleringsplanen.

Familien Norbye ønsker seg den løsningen som naboene har foreslått, for da vil de få egen innkjøring og mulighet til å bygge garasje der hvor det i dag er noen furutrær.

– Hvis vi kunne få bygge garasje på baksida og ha egen innkjøring der, så ville det ha løst alle vanskelighetene. Det hadde vært bare suverent hvis vi får til en slik løsning, for naboskapet sin del og for trafikksikkerheten. Vi har forsøkt å snakke med Alta kommune om dette, men kommunen har så langt avslått det. Her trengs bare å ta fire til seks meter av den skogen som er på baksiden av vårt hus, så ville vi fått en ordentlig bra løsning, sier Anders Norbye. Han håper politikerne vil se på saken igjen og mener dette ville bety veldig mye for dem som har hus der fra før.

– Og også for oss som har kjøpt det nybygde huset, sier Norbye.

Medlem i planutvalget og hovedutvalgsleder for miljø, drift og utbygging, Otto Erik Aas, SV, sier saken mest sannsynlig kommer til planutvalget den 9. mai og vil bli behandlet der som klagesak.