Partiene ber om at møtet avholdes allerede 15. mai, slik at administrasjonen får komme i gang med sine forberedelser av saker som skal til behandling i fellesnemnda når den er satt, og at fylkestinget får valgt sine medlemmer til fellesnemnda.

Det skriver partiene i dokumentet som er oversendt fylkesordfører Ranghild Vassvik (Ap).

Avviste ønsket

Jo Inge Hesjevik (H), Claus Jørstad (Frp) og Trine Noodt (V) har i forkant av kravet tatt kontakt med Vassvik per mail og spurt om et ekstra møte. Noe Vassvik har avvist flere ganger.

ENIG: Også Ventres Trine Noodt mener det er for lenge å vente før man setter i gang. Nå har de samlet flertall og krevd ekstraordinært fylkesting. Foto: Hanne Larsen

– Jeg kommer ikke til å innkalle til ekstraordinært fylkesting før folkeavstemningen er avholdt 14. mai. Dette av respekt for fylkestingets vedtak i mars, og befolkningen i Finnmark sin store motstand mot tvangssammenslåingen med Troms, står det i mailen som Vassvik sendte trioen 6. april.

Vassvik skriver videre at kommunalminister Monica Mæland er inneforstått med at fylkestinget avholder sitt møte 20. og 21. juni. Ifølge Vassvik har Mæland skrevet i en sms til henne at hun vil innkalle til det første møtet i fellesnemnda før ferien.

– Det vil således være tid for å avvikle et slikt møte i uke 26, skriver Vassvik i sitt svar.

VIL IKKE: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik ramser opp flere grunner til at et ekstraordniært møte ikke er nødvendig. Blant annet at de likevel må vente til Troms har valgt sitt siste medlem til fellesnemnda. Det skjer ikke før fylkestinget i Troms møtes i uke 24. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ønsker nemnda etablert

Leder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik, svarer Vassvik samme dag.

– Det var nå i respekt for at alle ansatte i Troms og Finnmark så raskt som mulig får svar på hvordan fylket skal organiseres og gitt av vi allerede har mistet mye tid, at vi ønsker nemnda etablert. Også vi ønsker at nemnda skal vente med å starte sitt arbeid til etter folkeavstemningen slik at de signalene den gir blir tatt med inn i nemnda sitt arbeid.

Hesjevik skriver videre at Høyre vil bidra til at avstemningen skjer på best mulig måte, men samtidig løse oppgavene så godt som mulig.

Vassvik ser ikke for seg røring i saken før etter pinsen.

– Uansett resultat av folkeavstemninga så vil den bli bekjentgjort overfor regjeringen. Jeg har sagt at jeg vil be om et møte ned statsministeren i denne forbindelse. Blir deltakelsen og resultatet for nei overveldende vil jeg be statsministeren om å bidra overfor stortinget å reversere sammenslåingen mellom Troms og Finnmark.

– Resultatet vil sannsynlig ikke foreligge før etter Pinsen. Da er det under en måned til vi skal ha ordinært fylkesting. Jeg kommer ikke til å innkalle til ekstraordinært fylkesting for å behandle andre forhold knyttet til tvangssammenslåingen.

Samler et flertall

Hesjevik og co er ikke fornøyd med svaret fra fylkesordføreren.

– Det å ikke igangsette arbeidet etter den 14. mai vil være et brudd på fylkestingets vedtak. Saken har så stor betydning for de ansatte i begge fylkene at et ekstraordinært fylkesting bør komme på plass slik at vi får hørt de ansatte, skriver Hesjevik 20. april, og fortsetter:

– Om fylkesordfører ikke vil innkalle før et tilstrekkelig antall medlemmer har meldt fra vil jeg søke og skaffe det nødvendige antall.

Vassvik svarer og forsikrer om at prosessen blir håndtert. Hun oppfordrer samtidig sterkt til at ordinær møteplan overholdes. Og hun skriver:

– Så må jeg også gjøre oppmerksom på at et krav om et eventuelt ekstraordinært fylkesting vedr oppnevning av fellesnemd kan få utfall opposisjonen ikke er tjent med – altså at saken ikke får flertall og faller i FT. Dette med begrunnelse i brudd på den skisserte prosessen - Dette fordi posisjonen vil avvente endelig resultat av folkeavstemningen og det dertil bebudede besøk hos statsministeren.

Høyre, Venstre og FrP har derfor samlet troppene og sikret seg flertall, sammen med KrF og Svein Iversen og MDG og Arne Liaklev. Og de henviser til reglement del 2:

«Leder eller minst en tredjedel av organets medlemmer, kan kreve ekstraordinært møte. Innkalling skal inneholde tid og sted for møtet, og oversikt over de saker som skal behandles. Innkalling og sakspapirer sendes hvert medlem av organet, de vararepresentanter som skal møte og andre med møterett/møteplikt senest 10 dager før møtedagen».