Toppadministrasjonen i Alta kommune har gjort flere forsøk på å komme i forhandlingssituasjon med familien som eier store areal avsatt til bolig i arealplanen. Resultatet har vært nedslående, ifølge Otto Aas (SV), som er en del av den politiske ledelsen i Alta kommune.

– Vi må ta det til etterretning, men det finnes alternativer. Heldigvis er det betydelige areal knyttet opp til begge de avsatte boligområdene i Tverrelvdalen, Kvitberget og Svenbakken, som egner seg svært godt til boligbygging.  Så langt jeg kan se er dette areal uten potensielle konflikter. Landbruket har blant annet vært en pådriver for at vi bør vurdere Fefo-arealene i lisiden i Tverrelvdalen, sier Aas.

Felles løft

Lederen for hovedutvalget for drift og utbygging sier at det haster med å komme i dialog med Fefo.

– Vi snakker om et potensial for et svært høyt volum med nye eneboligtomter som kan utbygges trinnvis. For oss som sitter i politisk ledelse er det et mål å kunne få et stort volum med kommunale tomter til selvkost. Kommunen skal ikke tjene ei krone på å tilrettelegge for byens førstegangsetablerere, og vi tror at et høyt volum med selvkosttomter vil virke dempende på det generelle prisnivået på bolig i Alta, forklarer SV-politikeren.

Han forventer at Fefo møter Alta kommune med åpne armer og blir med på et felles løft for å sikre ungdom i fylkets vekstsenter mulighet å etablere seg her.

– Det er ikke snakk om at Fefo skal gi vekk areal, men tvert om få en fornuftig pris ved salg. Likevel langt under den høye markedsprisen Fefo har vært med å presse fram. Det aller viktigste er at Fefo slutter å kun tenke butikk, men tar samfunnsansvar sammen med Alta kommune. Skrot feste-strategien i Alta, er oppfordringen til SV-politikeren.

Ta tak

Hovedutvalgslederen roser administrasjonen for å ha kommet på banen rundt Svenbakken-feltet , men tror de private grunneierne ville solgt dersom de hadde blitt kontaktet med tanke på salg da kommunestyret i 2014 ba administrasjonen sikre seg arealet.

– Gjort er gjort, og nå må kommunens folk kaste seg rundt og sørge for et samarbeid med Fefo slik at vi får hånd om store og potensielt veldig gode boligareal i Borraslia. Det er også andre private grunneiere i tilknytning til Kvitberget som er villig til å selge, men her er jeg mer usikker på hvordan landbruket stiller seg.

Fefo ikke interessert

Kommunalleder og leder for avdelingen for samfunnsplanlegging, Oddvar Konst, sier til Altaposten at det har vært gjort flere forsøk på å komme i forhandlingsposisjon med grunneierne i  Svenbakken-feltet. Konklusjonen er at grunneierne ikke ønsker å selge til kommunen.

Det gjør heller ikke Fefo, om vi skal tro direktør Jan Olli. Han sier at Fefo har en feste-strategi hvor de ønsker å sikre seg inntekter i et evighetsperspektiv, og at markedspris er utgangspunktet for festeavgiften.

– Det er ikke hugd i stein at vi ikke skal selge, men kun feste. Det finnes unntak der vi ser at salg vil være best for alle parter. Om kommunen skulle ønske boliger inn på Fefo-areal i Alta, er vårt utgangspunkt samarbeid, men at vi vil sikre våre framtidige inntekter gjennom feste, sier Olli.

Aspemyrabrinken er et nytt boligfelt i Alta hvor Fefo er grunneier og solgte rettighetene for utbygging til SB2 Utvikling. Prisen er ukjent, men tomtene selges ut fra SB2 til rundt én million kroner samtidig som Fefo krever inn rundt 20.000 kroner årlig i festeavgift per tomt.

– Fornuftig grep

Leder i Alta Frp, Odd Erling Mikalsen, sier at både Fefo og Alta kommune må ta et skippertak for å sikre nok  tomter til akseptable priser. Han synes tomtekøen og prisnivået i Alta er uakseptabelt.

– I Alta Øst ser jeg få begrensninger i å kunne utnytte liområdene overfor Svenbakken og Kvitberget. For meg er det svært viktig at vi planlegger og bygger ut felt som ikke berører landbruksjord, og dette er arealer uten landbruksinteresse. I tillegg kan vi få et volum som gir reelle muligheter for alle som står i boligkø til å få tomt . Et godt og prisdempende tiltak, mener Mikalsen og legger til at det gjelder å få god samfunnsmessig utnyttelse av kommunale investeringer på over 30 millioner kroner i vann og kloakk.

Befaring i sommer

Plansjef Konst lover at Alta kommune skal ha fullt fokus boligområdene som det pekes på. Det betyr blant annet full befaring av områdene Aas og Mikalsen viser til.

– Det er Fefo som eier grunnen her, men det er noe som vi får ta når området eventuelt er avsatt i arealplanen. I forbindelse med arealplanen er det også spilt inn flere andre interessante områder i Tverrelvdalen med tanke på nye boligfelt. Det er områder som ikke har vært vurdert tidligere, sier Konst.