Administrerende direktør i Ambulansetjenesten HF, Øystein Juell, vedgår at det er sterkt bekymringsfullt, situasjonen som nå er ved basen i Alta.

Flyet som har heldøgns bemanning har siden påske hatt fem vakter på 12 timer ute av beredskap, men det har vært på dagtid. Det har alltid vært ett fly i beredskap på natt. Altaposten opplyste først at det var bekreftet at det ikke hadde vært beredskap på natt fem dager i uka, men dette medfører altså ikke riktighet. Derfor er saken endret.

I tillegg har også dagflyet vært ute av beredskap to dager i tidsrommet siden påske, og oppå dette er det hull på noen timer for begge fly i andre 12-timersvakter. Dette har toppet seg ved at også flyet ved basen i Kirkenes ikke har vært operativt i alle fall en dag eller natt.

– Det er ingen særlig god situasjon. Luftambulansetjenesten er en nasjonal ressurs, og vi forsøker å løse det med bruk av andre ressurser vi disponerer, men alle forstår sikkert at dette ikke er enkelt, medgir Juell.

Blir bedre

Han tror situasjonen vil bedre seg ut over våren, men kan ikke gi noen garantier.

– Kommer det sykdom hos pilotene på toppen av de store utskiftningene forverrer det situasjonen ytterligere, konstaterer sjefen i luftbambulansetjenesten som både håper og mener at pilotkapasiteten vil bedres og dermed hindre at fly må tas ut av beredskap og operativ tjeneste for kortere eller lengre perioder.

Rop og skrik

Basen i Alta er en del av den nasjonale tjenesten til Luftambulansetjenesten HF, men den overveiende delen av akuttoppdragene til luftbambulansetjenesten skjer i nord, og da spesielt Finnmark. Altaposten avdekket for en tid tilbake at samtidighetskonslikter kan føre til at høyt prioriterte oppdrag tar svært lang tid. I et tilfelle natt til nyttårsaften i år tok det over tre timer for en potensielt livstruende skadd pasient kom fram til sykehus. Det var i en periode begge flyene i Alta var i beredskap. Både Helse Nord og helseminister Bent Høie bekreftet overfor Altaposten at dette var akseptabelt for innbyggerne i Alta og innenfor rammene i en normalsituasjon.

–  Nå må noen i politisk ledelse stå opp og ta en kamp for innbyggerne. Juell, Helse Nord eller helseministeren kan si så mye de vil at det som nå skjer ikke rammer liv og helse hos innbyggerne.  Vi som bor her vet at det som nå skjer på basen i Alta kun handler om tilfeldigheter. Slår tilfeldighetene ut negativt kan vi fort snakke om tapt liv, sier Venstres sykehusforkjemper Trine Noodt og legger til:

– Jeg er så indelig lei av at når vi på vegne av befolkningen stiller legitime krav, høyt og tydelig, så blir vi møtt fra politisk ledelse med at vi må slutte med rop og skrik. Påsgtanden at det ikke fører til noe annet enn at Helse Nord, helseminister og sentrale politikere blir sure på oss. Hvem skal si fra om det ikke er oss politikere?

Sammenbrudd

Venstre-politikeren har i dag tatt kontakt med helsepolitikere på Stortinget. Hun krever at helseministeren øyeblikkelig griper inn og sikret at helseforetaket som har ansvaret for ambulansetjenesten tar nødvendige steg som både på lang og kort sikt sikrer at flyene er operative.

Altaposten har gjennom flere nyhetsreportasjer vist til sterke advarsler om pilotflukt, og mulighet for fullstendig sammenbrudd i tjenesten. Dette har blant annet framkommet gjennom uttalelser fra Norsk Flygerforbund. Årsaken er et skifte av operatør fra Lufttransport til det internasjonale selskapet Babcock hvor skiftet skal skje sommeren 2019.

For å sikre full konkurranse både på lønn og pensjonskostnader ble anbudskonkurransen utformet uten krav om virksomhetsoverdragelse. Det vil si at piloter hos eksisterende kontraktinnehaver Lufttransport skulle kunne gå inn i ny jobb hos en eventuelt ny anbudsvinner med de samme lønns- og pensjonsbetingelsene som de har idag. Babcock vant anbudet med flere titalls millioner i forskjell per år. Det hevdes at lønns- og arbeidsvilkårene som tilbys pilotene er langt under dagens nivå hos Lufttransport, som har flytt under vanskelige forhold i nord gjennom flere tiår og bygd opp svært høy kompetanse hos pilotene. Pilotflukten har utløst en pilotflukt som nå gjør at fly etter fly blir tatt ut av tjeneste for kortere eller lengre tid.

Følger med

Sjefen i helseforetaket Luftambulansetjenesten, Øyind Juell, føler et tung ansvar i den situasjonen som er oppstått.

– Vi følger situasjonen fra dag til dag. Foreløpig har vi ikke fått inn noen rapporter som tyder på at pasientene er blitt rammet. Det er ansatt nye piloter hos Lufttransport. De trenes nå på forholdene og vil bli utsjekket i løpet av våren, påpeker  Juell som håper det hele løser seg før sommeren er her.

Ordfører Monica Nielsen (Ap) var ukjent med krisen på basen i Alta da vi tok kontakt, men sier dette i en kommentar:

– Det er avgjøende for helseberedskapen til folk i regionen at luftambulansetjenesten funger optimalt, og denne tjenesten er avgjørende for vår akuttberedskap. Enhver utfordring må ryddes av veien. Dette handler om trygghet for nødvendige helsetjenester for befolkningen.