– Fire gull, seks sølv og fem bronsemedaljer forteller at finnmarkselevene hevder seg godt i konkurranse med finske, svenske og russiske yrkesfagelever. At våre 2-årselever konkurrerer mot elever med 3 års utdanning i faget, øker respekten for prestasjonene, og vitner om at det skjer mye god læring rundt omkring på verkstedene på skolene i Finnmark, sier prosjektleder for ArcticSkills Trond Hansen i en pressemelding fra Finnmark fylkeskommune.

Altaværing toppet i IKT

Blant de som gikk helt til topps var altaværingen Karl-Ivar Rødberg Granshagen, som går ved Vardø vgs. Han fikk gullmedaljen i IKT-servicefaget.

– Jeg synes faktisk oppgaven var relativt enkel. Det var snakk om å sette opp printer, router og datamaskin i nettverk, bygge en PC samt installere både Linux og Windows på maskinen. Jeg hadde lynkurs i operativsystemet Linux Mint to uker forut for konkurransen, og hadde sånn sett grei kontroll på oppgaven, sier tenåringen til Altaposten.

– Likevel, dette er ganske avansert til å være på videregående nivå?

– Ja, forsåvidt. Og det som overrasket meg mest var at både den russiske og den finske eleven var tredjeårselever. Jeg er bare førsteårselev.

– Men til tross for dette vant du – hva synes du om det?

– Veldig artig! Det var ikke noe jeg forventet på forhånd. Prøvde bare å gjøre mitt beste, sier unggutten.

Altaværingen sikter seg inn mot hjembyen når tiden kommer og han skal ut i arbeidslivet som lærling.

– Jeg har store forhåpninger om å få lærlingeplass hos Alta kommune. De har et ganske bredt område, der man får prøve seg innenfor mange forskjellige felt. Sånn sett kan jeg i løpet av lærlingetiden finne ut hva jeg synes er interessant og ønsker å satse videre på. Kanskje blir det studier etter endt lærlingetid, vi får se, sier Rødberg Granshagen.

NETTVERK: Karl-Ivar Rødberg Granshagen leverte til gull innen IKT servicefag. Foto: Joakim Pettersen

Flere toppelever

Det var ikke bare altaværingen som gikk til topps i konkurransen, som favnet om en rekke fagområder.

I duodji-konkurransen deltok elever fra de samiske skolene i Lovozero, Inari, Tajmyr og Kautokeino. Her var det Ina Maret Gaup fra Kautokeino videregående skole som til slutt sto igjen som stolt vinner, og en ikke mindre stolt veileder, Berit Kristine Guovtsam, kunne slippe jubelen løs.

Kirkenes videregående skole har ved flere tidligere anledninger markert seg med gode prestasjoner i både nasjonale og internasjonale konkurranser, skriver fylkeskommunen i pressemeldingen. Denne gangen viste Kirkeneselevene seg fram med to gull og fem sølvmedaljer.

Gullmedaljene kom i fagene kokk og anleggsmaskinfører, der henholdsvis Julia Synnøve Andersen og Emil Lillevik vant sine klasser.

– Positiv utvikling

Opplæringssjef Margunn Blix er både fornøyd og stolt over innsatsen:

– Dette viser at det jobbes godt i yrkesfagutdanninga i Finnmark. Vi ser bedre tall for gjennomføring og lærlingeplasser, og mye tyder på at skolekonkurranser og ArcticSkills er med på å heve kvaliteten i læringsarbeidet. Vi er selvsagt umåtelig stolt over 4 av 14 gullmedaljer. Men de mange sølvmedaljene viser også kvaliteten i undervisninga, sier hun ifølge pressemeldingen fra fylkeskommunen.