Leder av Alta Frp, Odd Erling Mikalsen, smiler bredt om dagen, til tross for at han og partiet er prinsipiell motstander av eiendomsskatt. Årsaken er at Fefo nå har fått ei regning fra Alta kommune på 2,8 millioner kroner, etter at Mikelsen påviste at Finnmarkseiendommen er skattepliktig for areal som KAN utbygges til tomter for bolig, hytte eller næring.

– Jeg føler ikke at dette er noen personlig seier, men er veldig glad for at  Fefo ikke skal kunne høste store verdier i Alta på sine areal, uten å betale eiendomsskatt på lik linje med øvrig og næringsliv og innbyggere i Alta, sier Mikalsen i en kommentar.

Flere og større krav

Etter at saken nå er vurdert juridisk av Alta kommune, og det er sendt ut et konkret krav for omstridte næringsareal på Skillemoen, en faktura på 2,8 millioner kroner, forventer Mikalsen at dette følges opp med flere lignende krav.

– Vi må huske på at kommunens rett til å hente eiendomsskatt fra Fefo også gjelder ubebygde areal, ja, faktisk areal som ikke en gang er avsatt som tomteareal i arealplanen. Lovens krav er kun at de er areal som potensielt kan bygges ut, sier Mikalsen og peker på ulike potensielle boligareal på Fefo-grunn og hytteområder som eksempelvis Bollo.

Var ikke i tvil

I et stort oppslag i Altaposten 8. desember 2017 tok det tidligere medlemmet i eiendomsskattenemnda i Alta kommune til orde for at Alta kommune måtte skrive ut eiendomsskatt for Fefo-areal i Alta kommune. Mikalsen hadde på fornånd sikret seg grundig dokumentasjon og hentet inn solide vurderinger på at Fefo er skattepliktig. Det selv om om Fefo fikk et genrelt fritak for eiendomsskatt da «eiendommen» ble opprettet av Stortinget i 2007. På et  møte om eiendomsskatt i Oslo for en tid tilbake spurte han kursleder og ekspert på eiendomsskatt, Helge Høve, om det var riktig at kommunen ikke benyttet muligheten til å kreve Fefo for eiendomsskatt.

– Høves svar var for meg utvetydig; Fefos fritak var ikke ubegrenset. Betydelige arealer i Alta kunne være skattepliktige.

Han har også forelagt saken for Kommunenes Sentralforbund (KS)  sitt eiendomsskatteforum. Der har  Mikalsen etterlyst en juridisk avklaring på saken.

– Deres svar av 3. oktober i år er ikke til å misforstå: Ubebygde tomtearealer og arealer som er egnet til utbygging, skal beskattes!

Altaposten har vært i kontakt med eiendomsskattekontoret i Alta kommune, som bekrefter at de har vurdert saken juridisk.

Samfunnsansvar?

I 2006, da Fefo overtok Statens umatrikulerte grunn i Finnmark, ble også spørsmålet om Fefo måtte svare for eiendomsskatt til kommunene som hadde innført skatten.

– Jeg mener argumentene som ble brukt for å gi Fefo fritak, og som sannsynligvis er avgjørende for at Fefo fikk et generelt fritak, i dag viser seg å ikke være til sted. Fefo begrunnet fritak med  eiendommens allmennyttige formål, deres begrensede inntekter og at det ikke var et mål å opparbeide overskudd. Man kan med rette spørre, er deres virksomhet i dag i tråd med formålet? Jeg mener det allmennyttige formålet er skiftet ut med ren forretningsvirksomhet, slår Frp-lederen fast.

Samtidig viser Mikalsen til at det er liten vits å diskutere det generelle fritaket. Unntakene som er satt i loven gir Alta kommune både juridisk og moralsk rett til å kreve inn eiendomsskatt fra Fefo.

Kommuneadvokat Torbjørn Saggau Holm har overfor Altaposten pekt på at unntaket gir kommunen en utvidet rett gjenom unntake til å kreve inn eiendomsskatt:

«Ikkje utbygde delar av Finnmarkseiendommen sin grunn i Finnmark fylke. Dette fritaket gjeld likevel ikkje tomteareal, jamvel om arealet ikkje er utbygd enno.»

Frp-leder ser nå at en urettferdighet som har vært praktisert kan opphøre:

– Det lenge vært klart for meg at fritaket ikke gjelder tomteareal, og da også tomteareal som ikke er utbygd, men likevel har et potensial for utbygging.

Fefo bestrider at eiendommen utløser skatt

Administrerende direktør i Fefo, Jan Olli, sier til Altaposten at de har mottatt kravet fra Alta kommune, og deretter bedt om en redegjørelse for hvordan kommunen har kommet fram til det årlige eiendomsskattekravet på 2,8 millioner kroner for området på Skillemo. I påvente av at klagen behandles, betaler de kommunen 2,8 millioner kroner.

– Kommunen har i kravet vist til en takst på 550 per kvadratmeter. Det er flere ganger de takstene vi har hentet inn. Våre takster ligger på mellom 100 og 200 kroner kvadraten. Næringsareal på Thomasbakken er solgt for 229 kroner, og derfor spør vi om grunnlaget, sier Olli og legger til:

– Vi har klaget. Alta kommune har meldt tilbake at de i juni vil presentere grunnlaget og komme med sin avgjørelse på klagen. Like viktig for oss er å få presentert et juridisk grunnlag sett på bakgrunn av at vi har fått et generelt unntak for å betale eiendomsskatt, blant annet på bakgrunn av at vi ikke skal bygge overskudd, men i stedet ivareta vårt samfunnsansvar.

– Ser dere det høye skattekravet som kommunens pressmiddel for å få Fefo til å selge i stedet for å holde fast på feste til evig tid?

– Vi har ikke fått noen slike signaler fra Alta kommune, og har derfor ingen grunn til å tro noe slikt. Konflikten rundt salg eller feste på Skillemo må skilles fra kravet om eiendomsskatt, klargjør Olli.