– Jeg registrerer at Alta får svært mye kritikk for at de er seg selv nok og karer til seg, men min erfaring er akkurat det motsatte etter to og et halvt som ordfører. Det er en myte, mener Halvorsen.

Var skeptisk

Steinar Halvorsen medgir gjerne at han hadde med seg noen fordommer inn i gjerningen som den øverste politiske lederen i nabokommunen, men han tror han var farget av myter og den evinnelige nedsnakkingen av storebroren, som tar alt.

– Beskjeden jeg hadde fått var at Alta tar stor plass og bruker albuene. Jeg må for min egen del si at jeg er imponert over det Alta-politikerne gjør og får til. De er handlingsrettet og fremoverlent, enten det er i sin politiske gjerning for kommunen, eller i fellesskap i eksempelvis Vest-Finnmark regionråd. De er også opptatt av hele regionen og tar lederposisjoner på vegne av oss andre, sier Loppa-ordføreren.

Vil stanse hylekoret

Han mener tvert i mot Alta er raus, der mange kommuner stresser hverandre opp med hylekor.

– Jeg ser hvordan de jobber for sine egne innbyggere. Det skulle bare mangle. Det er i tråd med oppdraget de har, men i tillegg tenker de utvikling for de andre kommunene, som oss i Loppa. Det vi opplevde i forbindelse med intensjonsavtalen for kommunesammenslåing, var en kommune som var på tilbudssiden og mente Loppa hadde potensial. Det er lenge siden andre har sagt det samme, for å si det sånn, sier Halvorsen.

Storsinnet i forhandlinger

Han tror også naboene i Kvænangen opplevde den samme rausheten.

– I bunn og grunn tror jeg vi ble overrasket over hvor storsinnet og resultatorientert Alta kommune var i denne saken. De var rett og slett opptatt av småkommunenes ve og vel, men også klar på at vekst og utvikling ikke kommer av seg selv, sier Halvorsen.

Blir enda viktigere

Han mener Altas rolle som motor er avgjørende for Finnmark, også i en ny region.

– I min verden kommer Alta til å bli en enda viktigere motor, sammen med Tromsø. Det er disse byene som vil bremse fraflytting fra nord. Alternativet er Oslo og andre steder for de som flytter. Vi ser det samme i resten av Europa. Om 15-20 år vil Alta være ekstremt viktig for oss i nord, mener Halvorsen.

– Resten av Finnmark må jobbe med sin skepsis. Alta tar i bruk mulighetene, det må vi lære av. I forbindelse med regionreformen tenker de framover, der andre står bom stille, mener han.