Sist fredag fikk den utflytta altaværingen Kristin Lund tittelen som flykaptein i selskapet SAS.

– Det er en tittel som gir større forpliktelser, sier hun.

21 år på vingene

Bak seg har hun en lang karriere i selskapet:

– Jeg har vært pilot i SAS i snart 21 år, så det har tatt sin tid å få tittelen kaptein, smiler Lund.

Hun forteller at det er ikke er noen fastsatt tid for når man blir utnevnt som flykaptein. Du får tilbud om kapteinskurs når det er din tur, i henhold til ansiennitet. Og når din tur kommer, er det bare å jobbe iherdig for å bestå kurset.

– Det tok sin tid, men nå er jeg altså flykaptein og det er jo en ære å få den tittelen, sier Lund som bor i Oppegård, en liten halvtime fra hovedstaden.

– Ansvar for alt

Hun forteller at tittelen innebærer mye mer ansvar enn hun hadde tenkt over.

– Nå har jeg hovedansvaret for alt som skjer ombord i flyet, det være seg besetningen, passasjerene, lasten. Det er et stort ansvar.  Men, sett bort fra det, så er arbeidsdagen min den samme som den har vært i snart 21 år som flyger for SAS, smiler altaværingen, som akkurat har fylt 45 år.

Få kvinnelige piloter

Hun flyttet fra Alta allerede i 1994 og sier at det dessverre går altfor lang tid mellom hver gang hun får anledning til å besøke hjemplassen.

– Jeg flyr altfor sjelden innom Alta. Stort sett flyr jeg over hele Europa, inklusiv innenriksflygninger, slik alle piloter i SAS gjør i sin hverdag. Min mor flyttet også fra Alta i 2012, og det er også en av grunnene til at jeg er innom byen relativt sjeldent.

– Er det mange kvinnelig piloter?

– Hvis man ser på kjønnsbalansen, er det vel kun omlag fire prosent kvinnelige piloter. Det henger nok sammen med at få kvinner velger å ta en slik utdannelse, sier Lund, som sier hun ikke er alene som kvinnelig flykaptein i SAS.

– I disse dager har faktisk fire kvinner blitt utnevnt som flykapteiner i SAS, og det er selvsagt stas, sier Lund stolt.

STØRSTE FUGL: Kaptein Lund er sjekket ut på SAS' maskiner, inkludert den største i flåten – Boeing 737 800. Foto: Arkivfoto