Tromsøkvartetten Hollow Hearts har eksistert i bare knapt halvannet år, men har allerede fått så mye skryt for sine konserter og sitt debutalbum at undertegnedes hype-varsellampa har blinket fryktelig rødt ganske lenge. Dessverre fikk jeg ikke med meg bandets første konsert i Alta i september i fjor. Men nå altså: maksimal mobilisering av kritisk sans og greier i timene før konserten på Barila tidlig lørdag kveld.

Med hjertet utenpå

Prosjektet mitt holdt til midtveis ut i låt nummer to. Da var det bare å gi seg hen til den fabelaktige Ida Løvheim fra Målselv. Hovedvokalisten i Hollow Hearts synger så til de grader med hjertet utenpå kjolen, og dette hjertet er alt annet enn hult. Løvheim bergtar alle på Barila med en helt enestående tilstedeværelse i hver eneste såre tone og hvert eneste sarte ord.

IKKE NOE HULT HJERTE: Hovedvokalist i Hollow Hearts, Ida Løvheim, er som skapt for americana-sjangeren. Emmylou Harris kan trygt pensjonere seg. Foto: Bernhard Hienerwadel

Sangteknisk er hun fullstendig uangripelig, men hennes absolutte klasse ligger i den ubeskrivelige fusjonen av tekst og toner, emosjoner og uttykk. For så vidt ikke så veldig overraskende - Løvheim har tidligere søkkimponert en hel landsdel i det oppsiktsvekkende sterke prosjektet «Dylan på nordnorsk».

Ida dobbelpack

Her har man akkurat blitt sprengforelsket i en kanonbra vokalist og har mer enn nok med det - så dukker det jammen opp en til, med samme fornavn. Ida Karoline Nordgård, med solid fortid i tromsøbandet The Northern Lies, korer aldeles nydelig, er hovedvokalist i et par låter og trakterer el-bassen på en, for øret og øyet, uimotståelig måte.

De to Ida’ene tåler definitivt sammenligninga med First Aid Kit. Og i en mannsdominert bransje er det bare å rope hurra for et band med kvinner i front. Hurra!

Americana-arven

Og akkurat som hos de svenske søstrene Søderberg og vår egen Monica Heldal er det komplett ubegripelig for meg hvordan så unge musikere greier å formidle country, folk, americana, roots og blues på en så suverent moden og troverdig måte. Ingen av de forannevnte, og ingen i Hollow Hearts, har fylt 28 år!

Hollow Hearts låter ikke bare helt knall - de er så enormt knyttet og dedikert til det de gjør at Emmilou Harris (71), Robbie Robertson (74) & Co. kan pensjonere seg i trygg forvissning om at arven føres videre, og vel så det.

Litt å gå på

Hollow Hearts har litt å gå på når det gjelder å ha tilstrekkelig mange, gode låter til å fylle en helstøpt konsert. Men dette kommer garantert til å ordne seg i løpet av noen års fartstid. Dynamikken i settet er det ingen ting å si på – her er såre bluesballader («Keep On Moving»), uptempolåter som svinger som («The Line») og poprock-perler som «Parade» – for øvrig en herlig hyllest til landsdelen vår.

Christoffer Nicolai Mathisen (gitarer, pedal steel og munnspill) og trommis Mikael Pedersen Jacobsen fra Hasfjord på Sørøya, tidligere elev på musikklinja ved Alta videregående skole, kompletterer bandet på en elegant måte.

Og når alle sammen synger firstemt, klin rent, blir det simpelthen magisk.

Neste mulighet til å oppleve Hollow Hearts er på Buktafestivalen i Tromsø og på Sørøyrocken i Sørvær – henholdsvis nestsiste og siste helga i juli.