Mats Johansen Beldo (24) har vært leder av NSO det siste året. Ennå er det en overlappingsperiode før han overlater posisjonen helt til sin etterfølger 1. juli.

Da han tok steget i fjor hadde han lenge vært studentpolitisk aktiv, men det var likevel et stort sprang.

– Å ta steget opp til å lede hele 230.000 studenter er litt som å hoppe fra Obos-ligaen til Champions League. Det har vært enormt spennende og lærerikt, forteller Mats Johansen Beldo, innimellom happeningene på NSO sitt landsmøte denne helga.

Trist at vi ble fjernet

I forrige uke var han sammen med statsråden for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, og UH-delegasjonen til Kina. Statsråd og universitetsrektorer hadde fått kritikk for å besøke et land med begrenset ytringsfrihet (På Høyden). Det fikk de norske studentene også merke. Da de skulle få komme med sine kommentarer, skjedde det noe spesielt.

– Dessverre ble vi fjernet fra programmet. Det er litt trist. At studentene på kinesisk side ikke kan snakke fører til at ikke vi kan det heller. For meg er det naturlig at studentene skal kunne oppsummere sine inntrykk, sier han.

Han synes Norge burde hatt en prinsipiell holdning.

– Når regjeringer og institusjoner forhandler avtaler om samarbeid mellom Norge og Kina, som gjelder studentene, så bør studenter på både norsk og kinesisk side få en plass ved bordet, sier han.

— Jeg er litt skuffet, det må jeg si. Opplegget var bra og lærerikt, og jeg er takknemlig for at NSO ble invitert med. Men det at vi ikke har møtt en eneste kinesisk studentorganisasjon støtter mine tanker om at studentene ikke er viktige i Kina, fastslår han.

Og selv om programmet var tett og det ble lite tid til å se Beijing, har han fått en opplevelse for livet.

– Det var enormt spennende å møte en kultur som jeg aldri hadde opplevd før. Riktig nok har jeg vært i Asia før, men Kina og regimet der er helt spesielt, sier han.

Sett lite til statsrådens planer

Så har altagutten ennå noen måneder igjen før han trekker seg helt ut av NSO.

– Det har vært et fantastisk spennende år. I regjeringsplattformen er det flere ting som manifesterer seg for studentenes vegne, men kampen fortsetter og vi har ennå til gode å se vårt nye statsråds planer og ambisjoner for studentene og sektoren i den neste perioden, sier Johansen Beldo.

I kjølvannet av #MeToo

Mats Johansen Beldo har hatt noen hjertesaker. Gratisprinsippet, løfting av studentkravet og fokus på studentenes helse og trivsel er noen. Oppfølgingen av kvalitetsmeldingen en annen.

– Men den saken som kanskje har fått mest dekning og kraftigste ringvirkninger både for oss og for sektoren er fokuset på studentenes manglende rettigheter og rettsvern. Da særlig trakasseringssakene i kjølvannet av #MeToo, sier Mats Johansen Beldo.

Er det noe du er ekstra stolt av med det vervet du har?

– Ja, jeg er enormt stolt over den jobben alle studenter har gjort med å sette vårt manglende rettsvern på dagsordenen. Dette har ført til at vi fikk gjennomslag på Stortinget i mars, om at alle studenter nå skal ha lovfestet tilgang på ett studentombud! Det var en enormt viktig seier for meg, organisasjonen og for alle studenter i Norge, slår Mats Johansen Beldo fast.

Oppfordrer andre studenter

– Jeg oppfordrer alle studenter som har en iver og glød til å være med på noe større enn seg selv, til å engasjere seg ved siden av studiene, uansett hvor i landet du studerer, sier han.

Ennå innehar han vervet frem til 1. juli. Deretter venter muligens vervet han har permisjon fra, i Alta kommunestyret (for Høyre), og muligens jobb for han leverer etter all sannsynlighet masteroppgaven sin i organisasjon og ledelse nå i mai og har begynt å søke jobb.