Fredag møtes næringsforeningene i Alta, Tromsø og Harstad. Og sammen skal de se hvordan de kan jobbe opp mot den nye fylkeskommunen, forteller direktør i Næringsforeningen i Tromsøregionen, Trude Nilsen.

– Egentlig så har næringslivet alltid samarbeidet på tvers av regionstrukturer. Vi er ikke så opptatt av grenser mellom kommuner eller fylker. Men det er viktig for oss å ha en sterk fylkeskommune å samhandle med, sier Nilsen.

Torsdag gjennomførte næringsforeningen en mulighetskonferanse for næringslivet. De mener at målet bør være å skape 2.000 nye private arbeidsplasser i tromsøregionen innen 2022.

Viktig samarbeidspartner

Når vi spør hva Nilsen ser når hun titter mot Finnmark, så er svaret Hammerfest som et gass-nav, Alta med sitt kompetansemiljø og Sør-Varangers nærhet til Russland.

– Det er viktige samarbeidspartnere for næringslivet i vår region. Når vi går sammen får vi større ting til å skje, enn man får til som små.

Leder i Alta Næringsforening, Kjetil Kristensen, sier man nå er på et punkt der man må begynne å snakke sammen, ikke bare snakke om hverandre. Derfor tok han initiativet til dagens møte.

– Vi er faktisk for få folk til å kunne utnytte det potensialet vi har i nord. Ved å prate sammen kan vi danne felles nettverk og ta tak i mulighetene.

Bruke hele bredden

Kristensen ser for seg felles næringsklynger og danne arenaer der næringslivet kan møtes.

– Det har vi vært dårlig på i Finnmark og derfor har vi tatt dette initiativet. Jeg tenker at det er viktig å være på nå i startfasen av den nye regionene.

Nøkkelen vil være å bruke hele bredden som den nye regionen representerer.

– Vi må se helheten. Helt fra Harstad sør i Troms til øst i Finnmark med Vardø, Vadsø og Kirkenes. At vi inkluderer hele regionen. Hvis man lager skiller så er vi på feil spor. Også må man synliggjøre mulighetene.

Kjetil påpeker at reformen desentraliserer makt, politikerne i nord får mer ansvar og myndighet.

– Det er positivt for da kommer de nærmere det næringslivet de skal tjene.

Nilsen i Troms tror næringslivet vil finne sammen, uavhengig av regiongrensene. Likevel:

– Jeg tror at den rollen som næringsforeningene har kan styrkes dersom vi går sammen, og jobber opp mot den nye regionen sammen.