Altamannen som ble dømt til sju måneders fengsel for ulovlig nedlasting av overgrepsmateriale får ikke prøve saken sin for Hålogaland lagmannsrett. Det ble slått fast mandag denne uken.

Mannen anket saken inn for lagmannsretten over bevisdømmelsen under skyldspørsmålet og tingrettens straffutmåling.

– Tingretten har vurdert relevant rettspraksis. Heller ikke anken over straffutmålingen kan føre fram, heter det i slutningen.

Og videre:

– Lagmannsretten finner samlet ingen holdepunkter for at en fornyet prøving av saken vil kunne lede til en annen avgjørelse av skyldspørsmålet i tiltalen, og anken blir nektet fremmet.

Altaposten har vært i kontakt med mannens advokat, Svein Holden, som ikke ønsker å kommentere saken.

Kan anke til Høyesterett

Hålogaland lagmannsrett opplyser at dommen ikke er rettskraftig og det kan begjæres en omgjøring, slik at lagmannsretten må se saken på saken på nytt. Eventuelt at det ankes til Høyesterett.

Mener tingretten spekulerer

Et av momentene den dømte mannen trekker frem i sin anke, er at det ikke finnes informasjon om hvor lenge og når filene har blitt avspilt. Han mener at tingretten ikke har tatt hensyn til muligheten for at avspilling kan igangsettes automatisk når en fil er ferdig nedlastet uten at brukeren gjør noe aktivt, fremgår det av slutningen til lagmannsretten.

– Det forhold at loggene viser nedlasting over et visst tidsrom skyldes antakeligvis at nedlastingsprogrammet har vært avsluttet og /eller avinstallert og deretter gjenåpnet på et senere tidspunkt med de gamle innstillingene, anfører mannen.

Lagmannsretten er ikke enig i dette og viser til spesialetterforsker ved Finnmark politidistrikt, Edvard Rognlis forklaring:

«På bakgrunn av funn av filnavn og filstier i loggfiler og ubrukt område på disken kan man se et mønster som er forenelig med at filer er lastet ned og spilt av på maskinen samt flyttet til andre lagringsmedier».

Det fremgår også i anken at mannen ønsker å innkalle et nytt sakkyndig vitne, men da dette ikke spesifiseres ytterligere anser lagmannsretten at saken er tilstrekkelig opplyst og at det ikke er behov for oppnevning av sakkyndig.

Når det gjelder straffeutmåling formenes det i anken at fengsel i syv måneder er for strengt.

– Det er tale om et materiale av begrenset omfang som er oppbevart i en kort periode uten spredning. Subsidiært anføres det at NN har opptrådt uaktsomt, heter det.

Men heller ikke her ble mannen hørt:

– Tingretten har vurdert relevant rettspraksis, samt vurdert det forhold at materialet ikke er spredt. Heller ikke anken over straffutmålingen kan føre fram, heter det i slutningen fra de tre lagmannsrettsdommerne.