– Nei, nå er jeg så lei. Nå setter jeg meg på bakhjulene, ler Randi Stenlien fra Plystervika i Talvik.

Humoren er like god og romslig som fortvilelsen er stor.

– Nå har jeg ikke vært på butikken på tre måneder, sier Stenlien.

BOM STOPP: Bommen til E6 er forlenget, og snøen som brøytes i området, lagres foran bommen. Dermed er det umulig for folk å gå inn til bygda via Kråknesveien. Foto: Kita Eilertsen

Kvinnen har hatt kols i 20 år, men synes hun har et godt liv med koselig hus ved sjøen og nydelig utsikt. Og veien til butikken kunne vært kort...

For inn mot Talvik er det satt opp en bom mellom den gamle veien fra Plystervika, og opp mot E6. Her lagres det også snø gjennom vinteren. Og når man er vel oppe på veien, er det en god veibit før gang- og sykkelstien inn mot Talvik begynner – på andre sida av E6.

Det er to år siden nye E6 gjennom Talvik sto ferdig. En flott vei som har gjort avstanden til Alta kortere, og at trafikken flyter lettere. Mens tungtrafikken tidligere suste rett forbi husene, er avstikkeren inn mot Plytservika blitt en idyllisk veistrekning. For Randi har derimot kontakten med resten av verden blitt vanskelig.

Ny rullestol

For bare få dager siden fikk hun ny elektrisk rullestol. Dermed kunne hun lett ha tatt turen inn til Talvik på butikken.

– Ja, du ser hvor fin denne er, kommer seg frem, sier hun og tar en ekstra sving på veien.

Det er bare oss her, og det er ikke fare for annen trafikk skal komme heller. Oppe på veien suser trafikken som kommer ut av tunnelen.

OVER TUNNELEN: Det finnes en liten gangsti over tunnelåpningen. Den er imidlertid umulig for Randi Stenlien å forsere. Foto: Kita Eilertsen

– Men det er ikke bare sånne som meg som har problemer. Folk grynner til rompa i sne, når de skal over veien, sier hun.

Kun en håndfull hus ligger på denne sida av bommen, men for disse rammer bommen og snødeponeringen hardt. Dessuten er området et yndet turområde for mange, spesielt etter at trafikken ble ledet utenom.

– Det en gutt som bodde her og syklet på jobb på Jansnes. Han måtte grynne i snø opp til bommen og løfte sykkelen over. Og jeg har tenkt mange ganger på familien som går tur her med barnevogn, hvordan de kommer seg forbi, sier hun.

Kan ikke kjøre rundt

Om hun hadde hatt sertifikat kunne hun kjørt rundt og gjennom tunnelen.

– Men jeg har ikke lappen på grunn av sykdommen, og i tunnelen er det ikke lov for gående og syklende. Så den veien kan jeg heller ikke ta, sukker hun.

INGEN ADGANG: For Randi Stenlien er det ingen vei inn til Talvik. Ikke kommer hun seg forbi bommen, og ikke kan hun kjøre gjennom tunnelen. Foto: Kita Eilertsen

Hun synes den løsningen veien har fått er dårlig.

– Det de har laget her er et evig lappverk, det er skikkelig dårlig gjennomtenkt, synes hun.

Hun har hatt kols i 20 år, men er ellers mobil nok. Det er bare det at hun ikke kommer seg forbi bommen og snødungene.

Vegvesenet innrømmer dårlig løsning

Vegvesenet vil nå gjøre bommen kortere og fjerne snøen.

Den første og åpenbare løsningen på problemet, er å brøyte/fjerne snø helt opp til E6, og gjøre bommen mindre.

– Vi skal se om det er mulig å gjøre noe for å bedre brøytingen og gjøre noe med selve bommen, sier Kurt Mørk Eriksen, prosjektleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen i Finnmark.

Kurt Mørk Eriksen i Statens vegvesen. Foto: Kristin Ericsson

Det jobbes også med en ny reguleringsplan for området som skal legges ut på høring i juni. Det er for tidlig å si om det er mulig å finne en løsning, men man ønsker å forlenge gangveien.

– Vegen er bygget i tråd med reguleringsplanen som ble vedtatt i kommunen i 2005, sier byggeleder Edgar Olsen i prosjektavdelingen for E6 Alta Vest.

Han viser for øvrig til at beboerne i Plystervika har fått vekk den sterkt trafikkerte veien like ved boligene, og at Kråknesveien er stengt for gjennomgangstrafikk.

Vegvesenet beklager samtidig at det idag ikke er noen sammenhengende løsning for myke trafikanter.

– Jeg er enig at dagens løsning ikke er god nok, ettersom fortauet stopper et stykke før tunnelen, og vi får et brudd gang- og sykkelforbindelsen, sier avdelingsdirektør Oddbjørg Mikkelsen i Statens vegvesen i Finnmark.

BEKLAGER: – Jeg er enig i at dagens løsning ikke er god nok, sier avdelingsdirektør Oddbjørg Mikkelsen i Statens vegvesen i Finnmark. Foto: Arkivfoto/Odd Magne Haugen

Venter spent

Imens sitter Randi Stenlien og kan stort sett ikke kjøre andre veier enn frem og tilbake på Kråknesveien med sin nye rullestol.

– Jeg har ikke tenkt å sitte mellom fire vegger og ikke komme meg ned til bygda. Jeg har jo fått denne rullestolen for at jeg skal bruke den! Jeg håper de får ordnet opp i dette snarest, sier Randi Stenlien.