Høyre fremmet forslag om at Loppa ikke skal delta i folkeavstemningen med den praktiske gjennomføringen.

– Dette er bare en protest, som å pisse høyest på veggen, sa varaordfører Stein Thomassen som mente pengene som brukes vil bli brukt uansett.

Bruk pengene annerledes

«Loppa kommune vil ikke bidra til å gjennomføre folkeavstemming om sammenslåing av Troms og Finnmark. Loppa kommunestyre mener at det er bortkastet å bruke 3 millioner kroner av skattebetalernes penger på en folkeavstemning ett år etter at Stortinget har vedtatt en sammenslåing av Troms og Finnmark. Loppa kommune ber om at Finnmark fylkesting heller bruker de 3 millioner kroner på å styrke samferdselstilbudet i Loppa kommune og rehabilitere videregående skolebygg i fylket», het det i Høyres forslag.

Der det også ble slått fast at Loppa har en liten administrasjon.

Opposisjonen varslet straks flertallet hadde takket nei til å bidra til folkeavstemningen at de ville ha lovlighetskontroll fra Fylkesmannen.

Kuppforslag

Thomassen sa han syntes dette vitnet om et kuppforslag.

– Ordføreren velger å fremme en sak i Altaposten. Vi får vite om det klokka kvart over 9. Tidligere har det vært praksis at man kan avvise en sak omforent hvis det er en tredel av kommunestyrets medlemmer som er mot. Dette burde vært sjekket ut på en ordentlig måte for å finne ut om vi har brukt paragraf 34 feil, men i dag har vi laget oss en egen tolkning. Men vi skal altså skille oss ut noe vi synes er merkelig. Denne saken burde ha vært sendt ut som vedtakssak så vi hadde fått forberede oss til denne saken, sa varaordføreren.

Tåler debatt

Ordføreren syntes ikke det var noe underlig med saksbehandlingen eller dokumentene til kommunestyret. Vi må kunne lære av våre feil og vi må kunne ha en frisk debatt om saker vi er uenige om uten at vi blir ufine, sa han.

Aps Arve Berntzen slo fast at hans parti, SV og Sp ville be om lovlighetskontroll bak dette vedtaket.

Sps Ingrid Olsen mente man ville frata Loppas befolkning muligheten til å avgi stemme til folkeavstemningen hvis man takket nei. Men dette ble avvist av ordføreren. Det er ikke dette det er snakk om. Og Ståle Sæther konkretiserte dette gjennom å fastslå at folk skal få stemme, men Loppa bør ikke bruke penger på dette, sa Sæther.

Han mente det var et hån mot befolkninga i Loppa å bruke tre millioner kroner  på en folkeavstemning. Folk i Loppa som har kjempet for et bedre kommunikasjonstilbud bør se at pengene brukes på andre forhold enn en bortkastet avstemning.

Ordføreren syntes det var provoserende å høre fylkesordfører Vassvik si det ikke er problemer å finne tre millioner til avstemningen for å sikre seg politiske posisjoner på fylkestinget.

– Hva gjør de for vårt næringsliv og samferdselstilbud. Meningsløst mener jeg det er, sa han.

Protest mot Ap

Ernst Berge fra Ap ville vite om folk får stemme og det hadde han fått bekreftet. At Loppa ikke vil administrere avstemning mente han var rett og heller bruke penger på et bedre samferdselstilbud.

– Jeg protesterer derfor mot eget parti. Vi bør ikke administrere folkeavstemningen, så Ernst Berge.

Cato Kristiansen fra SV mente det hadde mening å være med på folkeavstemninga fordi den har betydning for valgkretsene og å ta tilbake makta ved seinere konstituering.

– Folkemeningen er ikke meningsløs og folk i Finnmark er mot sammenslåingen, men dette er rett og slett et PR-stunt fra Høyre, sa SVs representant.

Ordføreren sa det var meningsløst å bruke penger man ikke har.

Arve Berntzen mente Loppa ikke får mer samferdselspenger om Fylkeskommunene selv skal administrere avstemningen.

Ernst Berge mente fylkeskommunen ser på Loppa som Stortinget ser på Finnmark.

– Vi er for små sa Berge.

Loppa høyres forslag ble deretter vedtatt med ordførerens dobbeltstemme. Etter stemmegivning 7 mot 7. Det betyr at Loppa kommune ikke vil bidra til folkeavstemningen den 14.mai -det må fylkeskommunen selv besørge.