Aps Berit Land ville vite om kommunen må gjennomføre en folkeavstemning og fikk svar fra ordføreren at det kreves et vedtak i kommunestyret før man sier ja eller nei til en avstemning. Blir det nei så må fylkeskommunen selv ta alle kostnader.

Men det sto sterk strid i kommunestyret om det var lovlig å flytte en referatsak opp på sakslista og realitetsbehandle den.

Berører driften

Rådmann Marion Høgmo slo fast at en folkeavstemning vil koste rundt 30.000 i rene penger, men at det er mange funksjoner som blir berørte når man skal gjennomføre dette. Hun mente folkeavstemningen vil berøre den kommunale driften.

Kan eller ikke?

Ap-representanten Ernst Berge ville ha avklaring rundt spørsmålet om fylkeskommunen kan gjennomføre avstemningen i leide kommunale lokaler, selv om kommunestyret sier nei til å avholde avstemningen. Dette fikk Berge bekreftet og da tok Ap og SV nytt gruppemøte før å avklare sitt syn.

Med ordførerens dobbeltstemme ble det besluttet å realitetsbehandle saken, siden det ble sju for og sju mot under avstemningen. Høyres seks medlemmer og en fra Ap stemte for å behandle saken.

Varaordfører Stein Thomassen mente saken ikke kunne ralitetsbehandles siden mer enn en tredel av kommunestyrets medlemmer var mot at saken realitetsbehandles.

Frontene var steile og juridisk ekspertise ble kontaktet før medlemmene bestemte seg. Rådmannen fikk hjelp fra nabokommunen Altas juridiske ekspertise og refererte dette for kommunestyret.