– Det føles veldig bra. Det har vært fem knalltøffe år, men nå er lånet nedbetalt i sin helhet. Dermed kan vi sette punktum for gjeldskrisen som holdt på å ødelegge klubben i 2013. Vi er takknemlige for hjelpen vi fikk fra Alta kommune, og ikke minst alle de andre samarbeidspartnerne som etterga gjeld og hjalp oss da vi var lengst nede. Det skal bli godt å legge dette bak oss en gang for alle, sier leder i fotballgruppa, Tron Møller Natland.

Stor redningsaksjon

Alta IF var på konkursens rand for fem år siden. Fotballgruppas tøffe herresatsing over flere sesonger gjorde at gjelda ble større enn klubben kunne håndtere, og det ble satt i gang en stor redningsaksjon. Alta kommune og daværende ordfører Laila Davidsen var en svært viktig bidragsyter i denne prosessen. De ga klubben én million kroner i støtte. I tillegg var kommunen garantist for et banklån på to millioner kroner, og det er denne gjelda som nå er gjort opp.

– Det var mange som fryktet og kanskje forventet at vi aldri kom til å klare å betale tilbake dette lånet. De trodde nok at klubben måtte krype til korset og be om ettergivelse av skylda. Vi er veldig glade for at vi har klart til å gjøre opp for oss. Det betyr mye for vårt omdømme, og gir oss naturligvis litt bedre likviditet fremover. Men det er viktig at vi fortsatt holder en nøktern profil. Vi skal ikke havne i en lignende situasjon igjen, fastslår Møller Natland.

– Det var mye støy etter at kommunen besluttet å hjelpe klubben på denne måten. Men i ettertid har det vist seg som en korrekt avgjørelse, kommenterer Bjørnar Bull, som hadde en sentral rolle i den økonomiske oppryddingen etter nesten-konkursen.

Det kan nevnes at Laila Davidsen nå er leder i Alta IFs hovedstyre, og eks-ordføreren var naturlig nok godt fornøyd da klubben hadde betalt siste avdrag på lånet.

Håper på publikumshjelp

Fotballgruppa gikk omtrent i null i 2017. Nå som gjelda til kommunen er gjort opp blir det litt lettere å drifte videre, men klubben kommer ikke til å gjøre store økonomiske krumspring.

– 2018 har begynt bra. Andreas Markussen i markedsavdelingen har inngått mange gode avtaler, og det ser bra ut. Målet er å gå i pluss denne sesongen. Men vi vil fortsatt være avhengig av at altaværingene støtter opp om laget. Gode publikumsinntekter vil være bety mye for oss, både sportslig og økonomisk. Vi håper at det kommer mye folk på hjemmekampene i år, avslutter styrelederen, som får en indikasjon på hvordan det ligger an med publikumsinteressen når Alta IF møter Hønefoss til årets første hjemmekamp på søndag.