Alta brannvesen har helt siden påske, og senest tirsdag, fått henvendelser fra privatpersoner som har fått selgere på døra. At de selger slokkeutstyr mener brannsjef Knut Suhr i og for seg er greit. Men når de legitimerer og presenterer seg dårlig kan det skape uønskede situasjoner.

– Innbyggere reagerer på måten de kommuniserer på når de kommer på døra og skal selge dette utstyret. Folk henvender seg til oss og lurer på om vi er en del av dette. Noe som vi ikke er, understreker Suhr.

– Senest i går ringte en bekymret dame fra Midtbakken. Etter et besøk hadde hun signert kontrakter og kjøpt både det ene og det andre. Vårt tips til de som føler seg lurt er å heve kjøpet, sier han.

Tilbyr «tilsyn»

– Får selgerne først komme inn vil de også gjerne inn på et tilsyn, forteller Suhr.

Problemet er bare at det kun er statlige og kommunale etater som kan føre et tilsyn.

– På den måten gir de et feil inntrykk. Det er fullt mulig at det de gjør er lovlig, men de bør presentere seg med hvem de er og hva slags tjenester de tilbyr på en ordentlig måte.

Spør etter legitimasjon

For å være i forkant sier brannsjefen at folk må være helt klare på at det ikke er brannvesenet som kommer på døra for å selge slokkeutstyr og røykvarslere.

–  Når vi kommer vil vi være godt uniformerte med synlige logoer merket med Alta brannvesen, samt legitimasjon på hvem vi er.

– Det er ikke første gang vi opplever dette. De må gjerne selge sine produkter, men de må presentere seg på en ordentlig måte, avslutter Suhr med.

Få henvendelser

Leder for politiets ordensseksjon i Alta, Svein Tore Nilsen, sier til Altaposten at de kun har en henvendelse om uønskede selgere fra april å melde om.

– Personen ble sjekket opp av politiet og vedkommende hadde alt på stell med legitimasjonen.

Oppfordringen fra Nilsen er å vise sunn skepsis.

– Be om legitimasjon og spør hvor de kommer fra. Folk flest vet når de skal få besøk av en offentlig etat. Det er klart at ikke alle som kommer på «banditter».

Leder for politiets ordensseksjon i Alta, Svein Tore Nilsen, oppfordrer folk til å be om legitimasjon når de får selgere på døra. Foto: Arkiv