Altaposten omtalte for litt siden salget av 52 dekar næringseiendom på Thomasbakken, solgt av Ivar Leinan til Tor Håkon Solheim for dryøt 11,935 millioner kroner.

En av våre lesere har påpekt at prisen er lav sammenlignet med det nivået Fefo har lagt seg på for fritidseiendommer i Bollo.

Regnestykket er som følger; 50 hytter med festeavgift på 15.000 kroner per år gir 750.000 i årlige festeinntekter til Fefo. Kapitalisert over 20 år blir det 18,75 millioner kroner.

Les kommentaren fra Fefo-direktør Jan Olli nederst.

Griske Fefo

Selv om man sammenligner epler og pærer – hyttetomter mot næringseiendom – reagerer Odd Erling Mikalsen (Frp) kraftig på oppsettet:

– Regnestykket er riktig etter hva jeg kan se.  Med andre ord har Fefo mer i festeavgift over 20 år for 50 festetomter enn det eiendommen på Thomasbakken ble solgt for. Det er et nytt eksempel på at prisnivået på festeavgiftene til Fefo er svært høy. Fefo synes å ha glemt sitt samfunnsoppdrag, og er blitt en grisk kommersiell aktør der hovedformålet synes å være profitt, sier Mikalsen.

– Jeg har mange bønder på kundelista, og mange av dem fester areal fra Fefo. Jeg har spurt dem om deres erfaringer med Fefo kontra forgjengeren, Statskog. Uten unntak er bøndene mer kritisk til Fefo, og mener betingelsene er blitt dårligere de senere årene, sier han.

Mikalsen registrerer at eiendomssjef Sverre Pavel uttalte til Altaposten fredag at  «Fefo har en svært begrenset økonomi, for eksempel sammenlignet med kommunene».

– Dette er helt feil. I følge regnskapene til Fefo hadde de i årene 2012-2014 et driftsresultat på 15 prosent! I årene 2015-2016 har de et noe lavere resultat, men skyhøyt over alle kommunene i Finnmark. Alta kommune sliter med å greie et driftsresultat på 1 prosent. Da kan man ikke si at Fefo har «svært begrenset økonomi», heller tvert i mot. Fefo har hvert eneste år gått millioner på millioner i pluss, sier Mikalsen.

Fester vekk pengene

Han registrerer med vantro at Fefo ser seg råd til kostbare festligheter:

– Fefo hadde nylig en gedigen og kostbar feiring av sitt 10 års jubileum. Nå planlegges en ny feiring, denne gang innflyttingsfest for nybygget. Her er selvsagt politikere fra sentralt, regionalt og lokalt nivå invitert med på festlighetene. På samme måte strør de om seg med midler til gode samfunnsformål. Vel og bra, men er ikke hensikten å kjøpe seg sårt tiltrengt goodwill, spør Mikalsen, før han avslutter:

– Mitt inntrykk er at et tverrpolitisk miljø i Alta er sterkt kritisk til Fefos prispolitikk og hvordan de forvalter sitt samfunnsoppdrag. Dette må det tas et skikkelig oppgjør med. Fefos rolle må evalueres, og nødvendige tiltak må treffes.

Uenig i at Fefo er griske

Fefo forholder seg til markedspriser – og slipper gjerne ut flere tomter om kommunen regulerer dette inn.

– Alle prisfastsettelser er basert på takst.

Det sier direktør Jan Olli. Han og hans Fefo har vært under press den siste tiden, med bakgrunn i påstander om at Fefo er blant prisdriverne – og at de ikke er sitt samfunnsansvar bevisst.

Fastsatt prinsipp

Da Altaposten snakker med Olli er han på kjøretur, og dermed har vansker for å uttale seg konkret om eksempelet Thomasbakken mot Bollo.

– Men alle prisfastsettelser er basert på takst, noe som har vært nedfelt av styret siden første styremøte i Finnmarkseiendommen. Vi baserer oss på råtomtverdien når vi beregner festeavgifta. Denne er det markedet som bestemmer, og hva angår Bollo har vi gjennomført flere takster, sier han.

– Men er ikke dere en viktig del av dette markedet, som en stor markedsaktør?

– Vi er en stor markedsaktør, men prisene våre baserer seg på private salg som foregår.

– Vil ikke dere kunne være en prisdemper, ved å slippe flere tomter?

– Det er ikke vi som avgjør hvor mange tomter som kan legges ut, dette avgjøres gjennom reguleringer. Kommunene bestemmer hvor mange tomter som skal ut, sier han.

– Kunne dere bidratt til å dempe prispresset?

– Vi må forholde oss til takst. Skal vi fravike dette, så vil det være en subsidiering – og da må vi gjøre det over alt i Finnmark.

– Men er dere innstilt på å slippe flere tomter ut på markedet, om kommunen regulerer inn slike?

– Vi er alltid åpne for å feste bort flere tomter. Her setter ikke vi noen begrensninger. Men vi kan ikke slippe ut tomter der det ikke er regulert for det, poengterer Olli.

Peker på andre prisdrivere

Olli vil ikke være med på Odd Erling Mikalsens utspill om at Fefo er «griske»

– Det får stå for hans regning. I råtomtverdi ligger vi ikke høyt, men tomteprisen er også avhengig av kostnadene for opparbeidelse. Disse kostnadene har steget veldig de siste årene, og forklarer også hvorfor tomter har blitt dyrere og dyrere, sier Olli.