Livet er godt for 22 år gamle Espen Dagenborg. Eller det er både godt og mindre godt. Slik livet er for alle. Gjennom arbeids- og inkluderingsbedriften Aksis har han nemlig skjønt at man er nødt å møte de tunge dagene også.

– Ja, det er noe av det jeg har lært gjennom selvmestringskurset. Før når jeg hadde en dårlig dag, så orket jeg ikke stå opp, men ville heller bare gjemme meg. Men jeg har skjønt at man må gjennom de vanskelige dagene også. Det er mye lærdom i å stå opp for seg selv. Alle mennesker har gode og dårlige dager. I dag for eksempel, hadde jeg en ganske dårlig start på dagen, men nå har jeg det ganske bra, sier han og smiler.

Nulltoleranse

Kurset han sikter til heter Frog-online og er spesielt rettet mot ungdom, som har falt ut av skolen og ikke kommet seg inn i arbeidslivet.

–  Kurset varte i åtte uker og det var nulltoleranse for fravær. Man var nødt å møte opp hver dag klokka ni og det gjorde jeg. Eller jeg var der litt før, for å koke kaffe og sånn, sier han med et bredt smil.

– Var det dager der du var på nippet til å ikke klare å stå opp?

– Ja, men jeg visste hva som var end-game, og at hvis jeg klarte å gjennomføre, så ville det hjelpe meg ganske mye, sier Espen.

– Syntes du det var for strengt?

– Det var strengt. Vi hadde en person med på kurset, en gutt som hadde hatt mye problemer og som virkelig hadde hatt godt av det. Han klarte å møte hver dag, helt til han forsov seg en dag. Da ble han kastet ut. Det påvirket hele gruppa. Vi hadde jo vært sammen i to uker og var som hånd i hanske. Han var en flott fyr, så det var synd han forsov seg den ene dagen, sier Espen, som likevel er klar på at det strenge regimet var nødvendig.

– Jeg hadde ikke klart å gjennomføre på samme måte, dersom jeg sjøl skulle få bestemme om jeg orket å dra dit hver dag, medgir 22-åringen.

Mye isolasjon

Ifølge Aksis direktør, Steinar Karlstrøm, er de unge som kommer til kurset ofte usikre på seg sjøl og fremtida.

– Det med daglige gjøremål kan virke uoverkommelig, så vi begynner med å bygge selvtillit og med å finne ut hvilke interesser de har. Så bygger vi videre på det.

– Er det flere ungdommer enn tidligere som faller utenfor?

– Det kan i hvertfall virke sånn, det er flere med annen type problematikk enn før. Det er mye isolasjon og psykiatri er økende. Spillegalskap er også et problem som vi har jobbet mye med. Vi møter unge som kan ha brukt ti år av livet sitt på gaming, sier Karlstrøm.

– Når du ser eksempler som Espen, hva betyr det for deg?

– Det er utrolig givende, og med Espen kommer det til å gå kjempefint. Han er en superkar, med godt humør. Alle har noen dårlige dager og timer, men han har løst koden, fastslår direktøren fornøyd.

Styrket selvtillit

For Espen steg selvtilliten i takt med at ukene på Frog-kurset ble tilbakelagt.

– Mandagene var verst, he-he. Men jeg ble veldig glad og stolt av meg sjøl. Jeg har hatt så mye fravær på ungdomsskolen og det har vært så mye tull, at det å endelig kunne bevise for meg sjøl at jeg klarte å møte opp tidsnok, det var ganske styrkende. Jeg er veldig glad jeg har gjennomført, sier han.

Søkt på skole

Nå er Espen tilbake hos Aksis på arbeidstrening, før han skal ta steget ut i det virkelige livet på egenhånd. Musikk er livet for unggutten, som er vokalist i et band som heter Féleth.

– Jeg synger, eller jeg skriker. Vi driver med dødsmetall, flirer Espen, som har søkt seg inn på skole i Trondheim fra høsten.

– Jeg har vurdert å ta opp tredje året på videregående, påbygning, men jeg har ikke turt tidligere. Men nå gjør jeg det. Frog-kurset har styrket meg på at det ikke nytter å være redd for ting. Hvis man vil noe, må man bare gjøre det. Drømmen er å ta master og bli lærer på folkehøgskole, eller å ta en musikkutdannelse. Jeg liker å jobbe med folk, sier Espen.

Vil bevise for seg sjøl

Enn så lenge er den nyvunne selvtilliten ganske skjør, og Espen synes derfor det er godt å være under vingene til Aksis en liten stund til.

– Jeg har lyst å bevise for meg sjøl at jeg klarer å møte tidsnok og jeg har sagt til veilederen min at jeg skal klare det. Selvfølgelig er planen videre å få fast jobb, man får ikke så mye penger av å være her, fastslår Espen, som etterlater liten tvil om at Aksis har vært viktig for han i en avgjørende fase i livet.

– Her er godt arbeidsmiljø og så mye flotte mennesker. Man kan ha den dårligste dagen i verden, men når jeg kommer hit og møter Heljar, da blir det gøy, da blir det koselig.

– Hvordan føles det å gjøre en jobb, å utrette noe?

– Det er faktisk ganske godt. Da jeg begynte på kurset i februar fikk jeg ikke sett prosjektene mine ferdigstilt. Men nå får jeg se dem ferdig, så det er artig, sier han og blåser borestøvet vekk fra skapdøra han holder på med.

– Er det blitt lettere å stå opp om morran synes du?

– Ikke helt. Men jeg ser at det er på tide å gjøre en endring, og den endringen er det bare jeg sjøl som kan gjøre, sier Espen.

– Men å ligge hjemme å sove, det skal du ikke?

– Nei, det har jeg gjort nok. Nå er det på tide å bli voksen, smiler Espen.