9. april i år måtte en 27-åring møte i Alta tingrett, tiltalt for promillekjøring. Bakgrunnen er en episode som fant sted 2. desember i fjor.

Tiltalen tilsa at mannen hadde kjørt langs Gargiaveien i Alta, med rimelig høy promille.

Mannen erklærte seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen da han møtte i retten.

I dommen fremgår det at tiltalte ikke ønsket å forklare seg for retten. Derfor støttet retten seg på mannens politiforklaring.

– Han hadde vært med en kompisgjeng på hytta si, og han hadde drukket alkohol. Han hadde videre forklart til politiet at han anså det som usannsynlig at han hadde kjørt bilen. Videre har tiltalte forklart til politiet at han disponerte den aktuelle bilen, heter det i dommen.

Tilbød 3.000 for å bli kjørt vekk

I tillegg til mannens politiforklaring ble det hentet inn forklaring fra fire vitner.

To av vitnene, en politihøgskolestudent og en politibetjent, forklarte at politiet på vei til åstedet så flere spor av en bil som hadde vinglet fram og tilbake i kjørebanen.

Da de kom til stedet hvor bilen hadde kjørt ut, traff de på personen som meldte ifra om hendelsen. Vedkommende melder forklarte selv i retten at han ble tilbudt 3.000 kroner fra det som viste seg å være tiltalte, dersom tiltalte fikk skyss vekk derfra.

Et fjerde vitne, en kvinne, forklarte i retten at hun kom kjørende mot stedet og stanset for en person som kom ut i veien. Dette var tiltalte. Han spurte ifølge kvinnens forklaring om å bli kjørt vekk derfra, noe kvinnen sa nei til.

– Dere skulle plukke meg opp

Ved bilen fant politiet et sett med fotspor, disse fotsporene gikk inn i skogen. Politiet fulgte disse, og et stykke inni skogen fant de tiltalte, som lå og sov eller lot som at han sov.

Ifølge det ene politivitnet var det ingen andre fotspor på stedet. Tiltalte hadde ifølge politistudenten ingen forklaring på hvorfor han lå og sov i skogen.

– Da politiet fikk med seg tiltalte ut av skogen fikk han en telefon hvor han sa til personen i den andre enden at «Nå er det for sent, jeg er tatt. Dere skulle plukke meg opp. Jeg kommer ikke til å tilgi deg», fremgår det av dommen.

Denne telefonsamtalen, som begge politifolkene overhørte, levner ifølge tingretten «ingen tvil om at det er tiltalte som har kjørt bilen».

To timer etter at kjøringen fant sted ble det tatt blodprøve av han. Resultatet fra denne viste at han hadde 2,01 i promille på tidspunktet da prøven ble tatt.

Fengsel og bot

Samlet mener tingretten at fengsel i 36 dager kombinert med en bot på 75.000 kroner er passende straff for mannen.

Han mister i tillegg førerretten for en periode på to år, og må ta førerkortet på ny dersom han ønsker lappen tilbake etter at de to årene er gått.