Det skapes ofte et inntrykk av at skøyteløpere er nødt til å ha tilgang til en stor og fin innendørshall for å kunne lykkes. Det avviser både Sverre Lunde Pedersen og pappa Jarle Pedersen, som begge gjestet X5 Stadion i Bossekop på mandag.

Har trent ute i vind og regn

Mens sistnevnte «vokste opp» på isen i Bossekop på 1970-tallet, har Sverre trent utallige timer i utendørsanlegget til Fana IL i oppveksten. Det er først de senere år at 25-åringen har tilbrakt mer tid inne enn ute.

– Man trenger definitivt ikke en innendørshall for å lykkes i denne idretten. Det kan selvfølgelig være mer behagelig i de tyngste vintermånedene, men det er på ingen måte avgjørende for hvor god du blir. Jeg har trent ute i regn og sur vind siden jeg var liten. Det gjør ikke noe så lenge man har det artig og trives i treningshverdagen, sier Lunde Pedersen.

IMPONERT: Sverre Lunde Pedersen likte det han så på X5 Stadion. – Det var mange av de unge skøyteløperne i BUL som imponerte med flott teknikk og herlig entusiasme, sier han. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Fana IL har tre landslagsløpere, og alle har trent utendørs fra de var små. Etter hvert som de fikk muligheten på aldersbestemte landslag har det naturlig nok blitt mange treningssamlinger innendørs. Men det er ingen som tar skade av å trene i utendørsanlegg. BUL har fantastiske ildsjeler som gjør en kjempejobb for utøverne, og forholdene er veldig gode. Her ligger alt til rette for klubbens unge utøvere, fastslår Jarle Pedersen, tidligere landslagstrener og kåfjording med sjetteplass fra OL i 1980.

Godt miljø i Bergen

Begge peker på viktigheten av et godt miljø, der utøverne trives og pusher hverandre til å bli bedre. Det er der nøkkelen ligger.

– Skap et godt miljø, så kommer resultatene. Man må ha lyst til å gå på trening. Et godt miljø har vært helt avgjørende for meg og min utvikling. Hadde jeg ikke hatt det gøy, ville jeg garantert ikke gått på skøyter i dag, forteller Sverre Lunde Pedersen, som har trent sammen med landslagskollega Håvard Lorentzen siden barndommen. Lorentzen har tatt gull både i OL og VM i år.

– Jeg, Håvard og Sindre Henriksen er like gamle, og har trent veldig mye sammen. Vi har hatt et kjempegodt miljø i Fana IL, og hatt det moro både på trening og i konkurranser. En kameratgjeng som gjør dette sammen har i mine øyne langt bedre muligheter for å lykkes enn de som trener alene. Så min oppfordring til BUL er å jobbe hardt med å beholde de unge talentene de har i klubben nå. Jeg er sikker på at flere kommer til etter hvert, sier Lunde Pedersen, som gikk inn til laggull i OL sammen med blant andre Sindre Henriksen i Pyeongchang tidligere i vinter. Sverre Lunde Pedersen kapret også individuell bronsemedalje i samme mesterskap.

– Jeg er veldig fornøyd med årets sesong. Jeg hadde som mål å ta én medalje i OL, og kom hjem med to. Å vinne laggull for Norge var et helt spesielt øyeblikk som jeg aldri kommer til å glemme, smiler han. Han falt fra VM-gull, men har reist seg på forbilledlig vis.

Må ha hjelp fra kommunen

Det som er BULs aller største utfordring er preparering av banen i Bossekop. Da klubbens unge skøyteløpere skulle gjennomføre sesongens siste trening på mandag måtte trener Karl Atle Johnsen i aksjon flere timer før treningsøkta startet. Snø måtte måkes bort og isen prepareres. Dette er et arbeid som krever mye av de få ildsjelene som holder skøytegruppa igang.

HÅPER PÅ SAMARBEID: Jarle Pedersen mener BUL og Alta kommune må jobbe sammen dersom skøytegruppa skal bestå. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Det er den store forskjellen på BUL og Fana IL. Vi trener på en kommunal bane som gjøres i stand av kommunen, noe som gjør at våre ildsjeler kan konsentrere seg om å skape aktivitet og treningsglede. De som engasjerer seg i BULs skøytegruppe må preparere og vedlikeholde isen, skaffe inntekter og gjøre alt mulig annet. Det sportslige kommer gjerne helt til slutt, og det fungerer ikke i lengden. BUL er nødt til å få til et samarbeid med kommunen. Ellers er jeg redd for at aktiviteten forsvinner helt den dagen de ivrigste ildsjelene sier takk for seg, kommenterer Jarle Pedersen.

Karl Atle Johnsen er enig i Pedersens vurdering.

– Det er veldig krevende. Vi har fått en ny giv i skøytegruppa etter mange tunge år, og den ønsker vi å beholde. Vi har lyst til å skape et godt miljø og aktivitetstilbud for de unge. Men det tvinger seg frem en endring etter hvert som folk som meg blir eldre og ikke har energi til å gjøre den minst to timers lange dugnadsjobben før hver eneste treningsøkt. Jeg tror vi er helt nødt til å få i stand et samarbeid med kommunen for å overleve, forteller «Kakken».