Hele Norges skidronning ble mildt sagt overrasket over den originale gaven fra Antti Aslak Lantto.

«Har jeg fått en reinkalv? Er den her?», det skal Marit Bjørgen ha utbasunert da hun fikk vite hva en av premiene etter tremila lørdag bestod av.

– Det var så mye jubel fra publikum da speakeren ropte opp hva premien var og derfor måtte jeg gå inntil Marit og fortelle henne det, forklarer ordfører Monica Nielsen til Altaposten.

Har selv småbarn

Ekteparet som har bestemt seg for å gjøre et innhugg i reinflokken til ære for Norges skidronning er Antti Aslak Lantto og hans kone Anne Britt Sara Lantto. Fredag da de fikk vite at Bjørgen skulle slutte bestemte de seg for å gi henne en helt spesiell avslutningsgave.

– Ja, vi synes det er veldig trist at hun skal slutte. Hun er helt fantastisk, samtidig skjønner vi henne veldig godt. Vi har selv småbarn og vet alt om det, så at hun nå slutter er jo fint for sønnen Marius, sier reineier Antti Aslak Lantto.

Nettopp med tanke på sønnens forsakelse har Lantto gjort en vri på det hele.

– Ja, egentlig er reinen mest til Marius. Han har vært mye hjemme uten mammaen sin, så det fortjener han. Nå håper vi at Marit og familien kommer oppover under kalvemerkinga og velger ut hvilken kalv de vil ha. Det hadde vært det beste, smiler Antti Aslak.

LATTERKRAMPE: Marit Bjørgen brøt ut i latter da ordfører i Alta, Monica Nielsen, fortalte at hun hadde fått en reinkalv i premie. Foto: Frank Rune Isaksen/Frikant

Vondt i kjevene

Smiler gjør også ordføreren Monica Nielsen etter en helg som savner sidestykke i Altas historie.

– Ja, vet du jeg har vondt i kjevene fordi jeg har ledd og smilt så mye denne helga, røper Ap-ordføreren, som bare kan fastslå at NM i Alta ble en enda større folkefest enn hun kunne drømme om.

– Alt har gått på skinner. Alta har nok en gang bevisst at vi kan levere store, vellykkede arrangement og vi er ikke ferdige med dette. Dette tar vi med oss videre og jeg støtter Finn Hågen Krogh, som har vært ute og lansert ideen om World cup, sier Nielsen, som takker arrangøren, alle de frivillige, publikum og utøverne for at NM ble en innertier.

Gir bolyst

At været spilte på lag, slik at TV-bildene ble bent ut spektakulære og sosiale medier ble tapetsert av flotte bilder fra Nordlysbyen, har trolig også bidratt til god PR for Alta. Men nøyaktig hva tror ordføreren at dette arrangemenet kan gi av ringvirkninger.

– Det ene er dette med bolyst for oss som bor her. Det at vi har slike arrangement å samle oss rundt, og at store stjerner kommer . Også barneskirennet med 750 deltakere og de 2000 skoleungdommene som var samlet i Kaiskuru fredag bidro til dette. Den andre siden er at dette skaper ringvirkninger for næringslivet, sier hun.

Nielsen legger til:

– At Marit Bjørgen valgte å legge opp og gå det siste rennet her hos oss, gjør at Alta ikke bare hadde hele Norges øyne på seg denne helgen, men hele verdens.

Laksedøgn

Bjørgen fikk forøvrig skiferheller fra Alta skiferlag, samt to laksedøgn i gave fra Alta kommune.

– Vi ser frem til at Marit kommer oppover igjen. Vi tror hun vil benytte seg ut av gaven. Mannen Fred Børre skal være en ivrig fisker, sier Monica Nielsen.