Det er er Venstres Trine Noodt som stiller seg spørsmålet etter at det er kommet fram at det administrativt utredes alternativ med å flytte mellomtrinnet fra Leirbotn til Rafsbotn. Samtidig ble formannskapet forelagt en kommunedelplan for skole til godkjenning før utsendelse på høring, og hvor det gikk fram at skolestrukturen på østsiden i framtiden kun skal bestå av to skoler.

– I sin ytterste konsekvens betyr forslaget at administrasjonen har bestemt seg for en struktur med en stor sentrumsskole, og samle elevene i øst i to skoler og at det også skal være to skoler i vest. For øst-siden betyr det at fire av seks skoler skal vekk, sier Noodt.

– I formannskapet avviste ordførerpartiene at skolene i øst er i spill, og tok også det som hadde med struktur ut av planen. Er ikke det en god garanti for at det ikke blir dramatiske endringer i strukturen?

Redd for Kviby

Noodt har selv bodd i Kviby, og har opplevd ei livskraftig bygd med mange kvaliteter hvor skolen er hjertet.

– Det er totalt unødvendig å skremme bygda med utredninger og forslag om en trinnvis nedbygging av skolen, slik Altaposten har avslørt. Fakta er at Kviby er ei bygd i vekst og ungetallet øker. Det samme er tilfellet i Talvik hvor det også skal kuttes, sier Noodt og legger til:

– Politisk ledelse må være med observante, og være tidlig ute og ta avstand fra administrative utspill som det ikke er politisk dekning for. Nå oppleves det som ordføreren og Ap først fjerner strukturbeskrivelser fra saksframlegg etter at det har blitt støy.

Hun mener at de økonomiske argumentene er helt i det det blå. All statistikk viser, ifølge Noodt, at de minste skolene driver effektivt og under landsgjennomstnittet, mens det er storskolene som koster kommunen uforholdsmessig mye penger.