– At det avdekkes en så stor sak i Finnmark er overhodet ikke overraskende. Dette foregår overalt og i alle samfunnslag, og Finnmark er ikke annerledes enn andre steder, sier leder av Stine Sofie-stiftelsen, Ada Sofie Austegard, til Altaposten.

Austegard har fått med seg den store politiaksjonen i Finnmark, Operasjon mørketid, hvor det nylig ble kjent at 15 personer er siktet for nedlasting av overgrepsmateriale av barn. To av disse, et samboerpar bestående av en tidligere SFO-ansatt og en helsearbeider fra Øst-Finnmark, er i tillegg er siktet for pågående overgrep mot et barn under skolepliktig alder.

Austegard vil rose politiet i Finnmark for avsløringene:

– Det er kjempebra og vi vet at politiet har høyt fokus over hele landet når det gjelder vold og overgep mot barn, som er et stort samfunnsproblem, sier hun.

– Hva kan du si om utviklingen på dette feltet de siste ti årene?

– Det har vært en fantastisk utvikling. Vi har et politi som virkelig ønsker, og som bidrar til å få slutt på overgrep mot barn. Vi ser det gjennom handling. Politiet gjør en fantastisk jobb, mener Austegard.

– Bør de få tilført ressurser til å prioritere dette arbeidet?

– Jeg tenker at når det gjelder dette feltet så vil behovet være uutømmelig, så det viktigste er at politiet bruker de ressursene de har på en fornuftig måte, mener Austegard.

Austegard er mor til Stine Sofie Austegard, som var en av de to småjentene som ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i år 2000. Hun har siden datterens død jobbet intenst med å sette søkelys på vold og overgrep mot barn, deriblant opprettet Stine Sofie-stiftelsen, som blant annet jobber med å få opp straffenivået i disse sakene. Austegard opprettet i 2016 Stine Sofie senteret, som er et kurs- og mestringssenter for voldsutsatte barn og unge.

Hun mener det er svært viktig at de som laster ned overgrepsbilder og filmer av barn, skjønner at de er med på å holde liv i en brutal industri.

– Hvis du bare går inn av nysgjerrighet og ser på slike bilder og filmer, så skal du vite at du er med på dette og at du er med på å bygge opp om en grusom industri. Det sitter folk rundt som tjener store penger på at folk går inn på disse nettstedene. Og et klikk er nok til at du er i politiets søkelys. Dette er straffbart og politiet har alle muligheter til å spore opp IP-adresser, advarer lederen av Stine Sofie-stiftelsen.

På politiiets pressekonferanse fredag 6.april i Alta, kunne politiet bekrefte at identiteten til jenta som har vært utsatt for overgrep av det siktede samboerparet er avklart, og at jenta tas hånd om av hjelpeapparatet, deriblant barnehuset. De andre barna som befinner seg i det store beslaget, kunne ikke politiet si noe om ennå.

Ada Sofie Austegard er opptatt av at de barna som reddes ut av vold og overgrep, skal kunne få et så godt liv som overhodet mulig. Ved Stine Sofie-senteret mottar de hundrevis av barn fra hele landet, også Finnmark.

– Jeg vil bare oppforde politiet og hjelpeapparatet i Finnmark, om at når de finner ut hvem de utsatte barna er, så må de gjerne ta kontakt med oss. Vi har mange barn som får hjelp gjennom oppholdet her hos oss, sier Austegard.