Til tross for økt elevtall har det vært fremmet et konkret alternativ på å omgjøre skolen i Leirbotn til 1-4 skole. Kommunalleder og oppvekstsjef Rikke Raknes betegner prosessen som intern, og et ledd i administrasjonens oppfølging av politiske vedtak.

Trodde det var over

– Ikke nå igjen, uttrykker Hagen overfor Altaposten etter å ha lest oppslaget om nedleggelse.

Han forteller at de har jobbet med nebb og klør for å beholde skolen i Kviby. Gladnyheten som kom fra posisjonen i 2016 om fredning i en 25-årsperiode gjorde at bygdelaget trodde de kunne senke skuldrene.

– Etter dette har vi fått en periode med flere barn i barnehagen, skole og SFO. Det «kryr» av barn. Flere familier har kommet  til og vi har sett en positiv utvikling.

– De eksakte tallene på hvor stor økning vi har hatt i barnehage og skole bare det siste året tør jeg ikke si, men det har vært en svært positiv utvikling.

Frem med kniven

Forslaget fra administrasjonen ved oppvekstsjef Raknes er at skole og barnehage i Talvik skal slås sammen til Talvik Oppvekstsenter. Med felles ledelse, hvor rektor ved skolen også skal være styrer for barnehagen, skal det spares 500.000 kroner årlig.

Hagen rister på hodet av forslaget.

– Vi blir fustrerte. Igjen ser vi at administrasjonen kommer med kuttforslag. For oss handler det om totaliteten. Vi ønsker et senter  der barn fra barnehagen til og med 7. trinn kan være sammen. Det er det som gjør det så unikt å kunne gå her. Det virker som om administrasjonen i Alta kommune har bestemt seg – det skal ikke være liv laga i Kviby. Det koster for mye. At de i tillegg ikke har involvert eller hørt med oss er skremmende.

Mobiliserer seg

Bygdelagslederen håper nå at politikerne skal være tydelige overfor adminstrasjonen og understreke at bygda skal få fred.

– Kommunen burde heller vært opptatt av å bygge ut, ikke ned,  understreker han.