Me Too-bevegelsen har som mål å få frem historier om seksuelle overgrep og trakassering. Emneknaggen har fått flere tusen til å så frem med sine historier, også lokalt har det kommet frem historier. Fra for eksempel Altapostens egen Thea Heltne.

Flere overgrep

Russetiden er bare noen uker unna. Festglad ungdom samles på ulike treff for å ha det gøy sammen og skape minner for livet. Men de senere årene har også det blitt registrert flere russerelaterte voldtekter.

Ifølge overgrep.no, som drives av organisasjonene Utsattmann og Vi tror deg-stiftelsen, registrerte Kripos 14 voldtekter anmeldt i forbindelse med russefeiringen i 2016, mens minst 11 anmeldte voldtekt tilknyttet feiringen i 2015.

Tar tallene på alvor

Hagan forteller at Me Too har fått betydning for russeknutene.

– Først og fremst skal vi ta vare på hverandre og passe på at vi ikke dummer oss ut.  Vi har alle et ansvar –  spesielt når det gjelder knutene. Man må for eksempel alltid ha et vitne. Da har også de et ansvar for at det som foregår er forsvarlig. En av grunnene til dette er MeToo. Vi ønsker heller ikke at russeknutene skal være så drøye.

TAR VARE PÅ HVERANDRE: Russestyret ved Alta tar Me Too-bevegelsen på alvor. Russestyret består av: Rasmus Hagan, Embla Livesey, Gøran Eriksen Lyder, Irina Haugen, Karina Karlsen, Lise Sem Paulsen, Mine Emile Whal Jonas, Ragne Kutsen Daniloff og Sondre Alexander Mikkola. Foto: Privat

– Har du fått noen tilbakemeldinger på knutene?

– De fleste er positive. Russeknutene er, som sagt, ikke så drøye. Samtidig har vi noen «kleine» knuter, sier russepresidenten og viser til blant annet det å ha seksualundervisning for 1. klasse på videregående.

Et annet eksempel er at russen må ha tillatelse fra læreren før han/hun blir bundet fast i flaggstangen.

Et godt forbilde

Mye kan tyde på at russen har blitt mer voksen og snillere. Det får de ros for hos blant annet politiet.

– Russen blir bare snillere og snillere, vi har få oppdrag knyttet til russens feiring. De er rett og slett flott norsk ungdom, sa politiførstebetjent Håvard Martinsen ved Alta lensmannskontor til Altaposten under fjorårets russebilkontroll.

– Har russen blitt snillere med tiden?

– Det er ingen grunn til at vi skal bli oppfattet som dårlig. Vi har hatt mange dugnader for blant annet kreftaksjonen og gjort masse positivt for samfunnet. Jeg tror at vi kommer til vise et godt bilde frem når vi er ute, avslutter Hagan med.