For Øystein Pedersen og Talvik Arbeiderlag kom oppslaget i gårsdagens Altaposten som salt i såret. Ifølge oppslaget jobber administrasjonen i Alta kommune for å slå skole og barnehage sammen til et nærmiljøsenter, hvor barnehage og skole skal være underlagt samme ledelse.

– En sak som arbeiderlaget har jobbet svært mye med, og som vi har hatt styret i Alta Arbeiderlag i ryggen når vi har krevd at denne prosessen legges på is. I hvert fall inntil til det er gjort en fysisk tilrettelegging for at skole og barnehage kan fungere som en enhet.

VIL HA SVAR: Øystein pedersen og hans arbeidskamerater på Stjernøya vil ha klare svar før de går til stemmeurna. Foto: Jarle Mjøen

– Har Talvik Arbeiderlag blitt lurt?

– Jeg er vant til en kultur fra fagbevegelsen der et ord er et ord, og prosessene er basert på tillit. Da vi fikk forståelsen for at punktet om at det skal spares inn 500.000 på å slå sammen ledelsen for skole og barnehage, er trukket ut av budsjettforhandlingene, roet vi ned. Skuffelsen var derfor ekstra stor da vi oppdaget at punktet var tatt inn i budsjettdokumentet som kommunestyret vedtok.

– Hvor er tillitsbristen?

– Jeg ønsker ikke å navngi noen. Det viktigste nå er at vi kan reversere kommunestyrets vedtak. Gi denne prosessen tid slik at ansatte i skole og barnehage, foreldre og elever ser at det ikke fjernes viktige ressurser for å opprettholde kvalitet i skole og barnehage, slår Pedersen fast.

Vedtaket står seg

Leder i Alta Ap og gruppeleder for Ap i kommunestyret, Ole Steinar Østlyngen, gir ikke Pedersen større håp om å reversere vedtaket om felles ledelse. Verken ved skole og barnehage i Talvik, eller ved at rektoren ved Rafsbotn skole også skal ha ansvaret for oppvekstsenteret i Kviby.

– Det er verken opp til meg eller Ap. Kommunestyret har vedtatt endringen, og administrasjonen må følge opp politiske vedtak. Budsjettet er gjort opp med en innsparing på én million kroner for omorganiseringen i Talvik og Kviby, påpeker Østlyngen.

Han er derimot helt klar på at det er altfor tidlig for folk i Kviby å ruste seg til en kamp for 1-7 skolen i bygda.

– En omgjøring fra 1-7 til 1-4 er ikke på politikernes bord, og en slik strukturendring må, om den skal realiseres, først skje etter politisk behandling og vedtak.

– Er det korrekt at Talvik Arbeiderlag ble lovet av styret i Alta Ap at omorganiseringen av skole/barnehage skulle tas ut av budsjettdokumentet?

– Det kan jeg ikke gi noe klart svar på. Jeg var ikke en del av styret da budsjettet ble drøftet, og kan ikke si noe sikkert. Jeg kjenner imidlertid ikke til noe slik styrevedtak.

Bygder i vekst

Talvik har vokst og er i en situasjon med høyt press på boliger. Veksten kommer til tross for at det over mange år ikke har vært boligtomter tilgjengelig. Likevel har ungetallet økt, og det forventes å stige ytterligere de kommende årene. Nå kan denne situasjonen bli løst.

Også distriktsbygda Kviby opplever stigende barnetall og flere elever på skolen. Det er optimisme, og fra bygdefolket uttrykkes det skuffelse over at det på nytt skapes usikkerhet rundt skolen.

– Jeg tror mange ser fornuft i å ha en felles ledelse med Rafsbotn skole, men motstanden mot å røre skolen er unison i bygda. Det vil vi ikke godta, sier en i bygda som ikke vil stå fram som noen talsperson.

– Dårlig nytt

Leder i Talvik Arbeiderlag, Øystein Pedersen, brukte ikke lang tid etter oppslaget i Altaposten på å samle styret.

– For oss her ute er dette en stor sak. Både ansatte i barnehagen, lærere og foreldre advarer mot det som nå skjer. Fra kommunalt hold har det blitt hevdet at foreldre har sett felles ledelse og omorganiseringen som positivt. I så tilfelle har det vært under gitte forutsetninger som ikke er oppfylt, og til oss er reaksjonene entydige og negative. Derfor har vi engasjert oss, påpeker Pedersen og legger til:

– Utdanningsforbundet har vært involvert i omstillingsprosessen og vi ser at forbundet fortsatt er kritisk til kuttene og sammenslåing av ledelsen. Det advarer mot at endringen vil kunne svekke den pedagogiske kvaliteten.

I uttalelsen heter det:

«Talvik Arbeiderlag er positiv til tanken om å skape et nærmiljøsenter i Talvik, men påstår det vil kreve mer tid, bedre planlegging og en stor investering for å til, og kan ikke starte med en innsparing. Forslagene fra administrasjonen å kutte i ledelsen og administrasjon, slå sammen disse funksjonene til en felles ledelse, der rektor også skal bli styrer for barnehage fører til adskillig mindre ressurser til administrasjon og ledelse ved Talvik barnehage og skole enn i dag. Talvik Arbeiderlag ser ikke at en innsparing på 250.000 kroner i 2018 og 500.000 kroner i 2019 kommer barns beste i Talvik barnehage og Talvik skole til gode. Nedbemanning og økte arbeidsoppgaver i ledelsen og administrasjonen kan derimot svekke barns oppvekstsvilkår. Å vedta en sammenslåing uten å vite innholdet burde ikke vært gjort. Det burde vært laget et forslag til hvordan ting skal være i forkant av vedtaket.»

Kommunestyrevedtak budsjett 2018:

  • «Tiltak 21. Slå sammen Talvik skole og Talvik barnehage til et nærmiljøsenter. Talvik skole og barnehage slås sammen og gjøres om til et nærmiljøsenter fra barnehage- og skoleåret 2018/2019. Driften av barnehage, SFO og skole ses i sammenheng.

Talvik Arbeiderlag forslag til innstilling til ny behandling:

  • Tiltak 21. Slå sammen Talvik skole og barnehage til et nærmiljøsenter i budsjettvedtaket reverseres.

  • Talvik barnehage og Talvik skole består som egne virksomheter.»