22 år gamle Inger Karoline Gaup fra Kautokeino satser på en musikkarriere etter at hun i påsken vant sangdelen i Samisk Grand Prix.

Fikk lagret melodi

Den talentfulle ungjenta vant forøvrig også den tradisjonsrike musikkonkurransen i 2012.

– Jeg hørte på de andre bidragene og alle var veldig gode, så jeg ble utrolig overrasket over at jeg stakk av med seieren i år, sier Gaup, som også kan skilte med en 2. plass som hun fikk i 2011.

Teksten til låten, «Oahpan lea», som betyr «har lært» på norsk, har hun skrevet selv.

– «Oahpan lea» handler kort fortalt om samiske verdier og samisk kultur. Vanligvis komponerer jeg også melodiene til mine egne tekster, men Bent Mikkel Haglund fra Kautokeino hadde en god melodi liggende på lager. Da jeg fikk høre den, bestemte jeg meg for å skrive en tekst til hans flotte melodi, som viste seg å være meget god. Så takk til han for seieren, sier hun ydmykt.

– Best med tårer

Hun forteller at hun ikke klarte å holde tilbake tårene, som kom på løpende bånd, da hun skulle fremføre vinnerlåten «Oahpan lea», etter at seieren var et faktum.

– Da jeg fikk høre at jeg vant gikk det ikke opp for meg før jeg gikk på scenen for å fremføre låten for andre gang, og da begynte jeg å gråte masse av glede. Men, merkelig nok syntes jeg at den fremførelsen ble best, smiler 22-åringen, som håper å bli artist.

– Drømmen er å leve av musikk og av å stå på scenen, så nå jobber jeg med å lage nye låter.

JOIKESEIER: Hans Ole Eira vant joikedelen i Samisk Grand Prix. Det gjorde han med joiken «Mina». Foto: Johan Mathis Gaup

Representerer Sapmi

Premien i Samisk Grand Prix, som er et stipend på 20.000 kroner, skal hun bruke på diverse musikkutstyr.

– Jeg spiler også gitar som er mitt hovedinstrument og nå trenger jeg å oppgradere noe av utstyret, så premien kommer godt med i disse dager. I tillegg er deler av premien at jeg skal få representere Sapmi under Liet International. Det er en musikkonkurranse for ulike urbefolkninger i Europa, sier Gaup fornøyd.

Til Nederland

I år skal Liet International, som har som hovedmål  å fremme interessen for europeiske minoritetsspråk, arrangeres i Nederland, og det er en tur Gaup gleder seg stort til.

– I midten av mai står jeg på scenen i Nederland og det blir selvsagt utrolig spennende og en opplevelse. Det skal bli en ære å få representere den samiske befolkningen, sier Gaup som kanskje også der kan stikke av med en ny seier.