– Norsk geografi bør straks inn i journalistopplæringen! NRK Kveldsnytt meldte nylig om ras, uvær og stengte veier i «Nord-Norge bygda». Hvor nå det måtte være. TV 2 meldte først at flere fylker i Nordland fortsatt er isolert. Det har de nå rettet til «flere fylker i nord er fortsatt isolert». Hallo? Hvilke hele fylker er det som er isolert? Kan noen i TV 2 fortelle meg det, spør journalist og karasjoking Jan Gunnar Furuly.

Mangler kunnskap

Statsviter og samfunnsforsker Torunn Pettersen ved Sámi allaskuvla / Samisk høgskole har registrert «snakkisen» om hvordan været i Finnmark meldes i nasjonale medier. Hun ønsker ikke å ta noen spesielle, men mener at flere kunne spandert tre-fire ekstra ord og nevnt at man viser til kysten av Finnmark, eller deler av Finnmark.

– Hvis man tror at Nordland og Nord-Norge er ett og samme, så er det noe som har sviktet av basalkunnskap man må forvente fra folk i dette landet generelt og fra de som skal formidle informasjon om dette landet spesielt.

MANGLER RAMMER? Torunn Pettersen stiller spørsmål til hvordan dagens studenter innhenter kunnskap. Her fra en tidligere anledning. Foto: Magne Kveseth

Må starte med studentene

Pettersen har gjennom tiår fulgt med på den teknologiske utviklingen. Hun understreker at hun ikke er en teknologimotstander, men sier at det er visse kunnskapsrammer som må være på plass for å forstå og vite hva man skal lete etter.

– Det er visse grunnkunnskaper som er ganske viktig for hvordan man oppfatter verden. Man må ikke tro at bare man gir barn og andre en Ipad så lærer de automatisk ved å ha den tilgjengelig.

– Faktakunnskap som skal danne rammeverket for hvordan man forstår informasjon og etter hvert utvikler egen kunnskap om ting, sier Pettersen.

– Gjorde en god jobb

Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, skriver i en kommentar til Altaposten at hun har tiltro til sine ansatte.

– Jeg vet at de er fullt ut klar over at det ikke er flere fylker i Nordland. De vet også at flere fylker i nord ikke var isolert. Det er mulig å legge godviljen til, og for eksempel se det som slurv og hastverk på desken. Vi er selvsagt aldri fornøyd med slurv, men å beskylde oss for såpass heftig mangel på geografikunnskaper - synes jeg vel er i overkant konspiratorisk. Vi har hatt flere team som har jobbet med uværet i Finnmark i mange dager, og de har gjort en veldig god jobb.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix