Altaværingen Susanne Hætta er en av kunstnerne på plakaten når Dáiddadállu-Kautokeino kunstnerkollektiv åpner opp for sin fjerde påskeutstilling.

– En slags hjemkomst

Kollektivet huser i dag 17 samiske kunstnermedlemmer og ett av de nye tilskuddene er forfatteren, fotografen og kunstneren Susanne Hætta. Hun har selv røtter fra Kautokeino og gleder seg derfor til sin første utstilling under den tradisjonsrike påskefestivalen.

– Jeg er selvsagt veldig spent på hvordan mottakelsen blir og det var en ære å bli spurt om å stille ut på Dáiddadállu i påskeuka. Jeg har mine røtter fra Siebe, ei bygd noen mil sør for Kautokeino, så dette ser jeg også på som en slags hjemkomst, sier Hætta, som er bosatt i Vadsø, hvor hun i fjor sommer stilte ut de samme bildene på Vadsø museum.

Kommentar til klimaet

Utstillingen har hun kalt for «Neverending Days», som oversatt heter Nohkatmeahttut Beaivvit på samisk.

– Jeg tar ikke tradisjonelle naturfoto, men publikum vil se at de er inspirert av naturen. De er en kommentar til global oppvarming og klimaendringer – og viser den samme naturen våre forfedre har bebodd i flere tusen år. De er også en kjærlighetserklæring til en naiv drøm om den evige naturen og dager som aldri tar slutt, opplyser Hætta.

Inspirert av bergkunsten

Hun har tidligere stilt ut «Blood Conversations», som var et fotoprosjekt hvor blod var komponenter for å skape refleksjoner rundt temaer som identitet, smerte og fruktbarhet.

– For de som har lyst å komme å en titt så stiller jeg ut åtte bilder. Hovedbildet er hele 150 cm bredt mens brorparten er i formatene 90x90. De er trykket opp i svart/hvit på aluminiumsplater. Det gir motivene en røffere tone. Jeg vokste opp i Alta og publikum vil helt klart se at de inspirert av helleristningene som våre forfedre lagde, sier Hætta.