Torsdag 12. april skal han nemlig prøve å gå mer enn 433,3-kilometer på ski i løpet av 24 timer.

Det behøver ikke være nok å straffe den lengden dersom en av de to andre som deltar i det finske rekordforsøket går lengre. Den ene av de to er for øvrig dagens rekordinnehaver. Strand er innforstått med at han må ha en veldig god dag for at det skal være mulig å slå finnene og ikke minst ta rekorden.

Alta-utøveren må treffe både med dagsformen og næringsinntaket. Han er også avhengig av at det blir brukbare vær og føreforhold. I motsatt fall blir det veldig vanskelig å holde en gjennomsnittlig fart på 18-kilometer i timen. Det må Strand for at det skal være mulig å fp med seg en verdensrekorden hjem.

Tøff oppkjøring

Daniel forteller til lokalavisa at han har hatt rekordforsøket i tankene ei god stund. 36-åringen har lagt en plan med tanke på å være best mulig forberedt. Deltakelsen i Nordenskioldloppet var en viktig del av forutsetningen for å prestere best mulig. Nå blir det noen rolige dager før han starter oppkjøringen.

– Planen er at jeg skal gå NM-femmila på hjemmebane lørdagen etter påske. Ett døgn senere skal jeg prøve å forsvare seieren i Sami Ski Race. Deretter vil det bli et par kviledager før jeg gir meg i kast med 24-timersrennet som blir det mest ekstreme jeg noen gang har utsatt kroppen for i skisammenheng, sier han.

Spent på forholdene

Daniel Strand innrømmer at forholdene blir det aller største spenningsmomentet. Han vet at det vil bli bortimot umulig å ta verdensrekorden dersom været og de ytre rammene ikke spiller på lag. Det samme gjelder kroppen som virkelig blir utsatt for hardkjør fremover.

– Hvordan blir det å gå så langt rett etter NM-femmila og Sami Ski Race?

– Det vil jeg først få svar på etter at jeg eventuelt har gått de to rennene. Men jeg har tro på at den planen som er lagt vil fungere. Men samtidig er det vanskelig å vite så lenge jeg skal være ute i over to timer lengre enn jeg var i helga. Det må jeg ta hensyn til når rekordforsøket starter, sier Daniel.

Vil gå sitt eget løp

Mannen som skal utfordre verdensrekorden i den finske løpernes egen hule, er klokkeklar på at han kommer til å gå sitt eget løp. Han kommer ikke til å ta hensyn til hva konkurrentene gjør. Daniels strategi blir å finne en åpningsfart som han kan holde lengst mulig og som kan skaffe han et best mulig totalresultat i den knappe 500-kilometer lange løypa.

– Det blir utfordrende å holde seg våken så lenge. Jeg er også spent på om jeg klarer å få i meg nok mat og drikke. Det er et must for å ha mulighet til å holde det gående så lenge. I motsatt fall kommer jeg nok til å gå på en næringssmell. Det må jeg unngå dersom det skal bli verdensrekord, sier Strand. Han må gå dobbelt så langt som i helga for å bli verdensrekordholder.

Har lyst på rekorden

– Hva tenker du i forhold til at du snart kan ha en verdensrekord?

– Jeg har jo lyst på den ettersom jeg bruker så mye energi på trening og forberedelser. Men jeg er realistisk og vet at det er utrolig mye som skal klaffe før jeg eventuelt klarer å ta den, sier han som hadde en distanse som tilsvarer et vasalopp da 130-kilometersmerket i Nordenskioldloppet ble passert.

For å sette det i perspektiv så må han tilbakelegge en distanse som tilsvarer nesten fem vaalopp i finske Levi for å ta verdensrekorden. Det kommer til å bli en flott ramme rundt rekordforsøket ettersom finnene har lagt opp til stor festivitas rundt arrangementet som går før Ski Classic-avslutningen.