Alta kommune har forhåndsvarslet Studenthuset City Scene for mulig brudd på alkoholloven. For en drøy måned siden gjennomførte Securitas en såkalt skjenkekontroll med røyk.

Serverte øl til full gjest

I brevet til kommunen heter det at skjenkekontrollen observerte en overstadig beruset person. Den samme personen ble etter kort tid observert drikkende på en øl.

Denne mener skjenkekontrollen han ikke har kjøpt i baren selv, men fått fra en annen gjest. Mannen ble nektet servering tidligere på kvelden for å være overstadig beruset.

Videre bemerkes det at det går 15-20 minutter før gjesten blir fjernet fra lokalet. Alta kommune mener alkoholforskriftens paragraf 4-2 har blitt brutt, og vurderer å tildele to prikker.

I alkoholforskriften heter det:

§ 4-1.Personer som er åpenbart påvirket av rusmidler må ikke gis adgang til skjenkestedet.

Dersom en person som er åpenbart påvirket av rusmidler befinner seg på skjenkestedet, har bevillingshaver plikt til å sørge for at vedkommende forlater stedet. Bevillingshaver har plikt til å sørge for at personer som trenger det, får nødvendig bistand.

Uenig

– Vi er ikke enige med kontrollørenes vurdering av situasjonen, skriver daglig leder Jonas Apeland i sitt svar til kommunen.

Han begrunner dette med at de ikke kjenner seg igjen i hvordan saken blir gjengitt, eller tiden det skal ha tatt før gjesten forlot lokalet. Apeland mener også at det er utelatt flere detaljer i rapporten, som forklarer at vedkommende gjest ikke har blitt bortvist fra lokalet umiddelbart.

Apeland understreker at det ikke er uenighet fra deres side om at gjesten var overstadig beruset og dermed skulle forlate lokalet.

Kom tilbake

Videre skriver han at gjesten var innom tidligere på kvelden.

– Vakten har således hatt mulighet til å se utviklingen i beruselsesnivået på en helt annen måte enn skjenkekontrollørene. Gjesten har, med bakgrunn i alkoholloven, blitt nektet servering tidligere på kvelden og har forlatt våre lokaler i flere timer før han returnerte rundt klokka ett om natta. Han har da ikke vist samme tegn på overstadig beruselse, slik som tidligere på kvelden, og fått adgang til lokalene. Om dette skyldes godt skuespill eller andre forhold er vanskelig å spekulere i, i ettertid, men det forklarer i alle fall hvorfor gjesten har fått adgang til våre lokaler.

– Det ligger ingen logikk i at gjesten som har blitt nektet servering og er bedt om å forlate tidligere, skal ha fått adgang med samme beruselsesnivå bare timer senere, skriver Apeland.

Fikk ikke kjøpe alkohol

Inne i lokalet forsøkte mannen å kjøpe alkohol, men blir bedt om å ta seg både ett og to glass med vann.

– Gjesten får også beskjed om at han utelukkende skal drikke vann, og at han vil bli bortvist om han rører alkoho. Får han detl fra andre vil det medføre umiddelbar bortvisning. Det er etter vår erfaring en trygg og effektiv måte å bortvise gjester på, og er i tråd med våre rutiner for forebygging av vold og trusler. Det er også for å vurdere om gjesten er på stigende rus, som kan gjøre det nødvendig med bistand fra andre for å forlate lokalet på en trygg måte, slik forskriftens §4-1 forplikter oss som bevillingshaver.

Fulgte med

Den aktuelle kvelden var det rundt 40 personer i lokalet.

– Det ikke utfordrende å holde oversikt, men vi kan ikke utelukke at vi på noen måte har blitt lurt av gjesten eller andre som har bidratt til å skjule alkoholen, når det har vært ordensvakter i nærheten. Det er en risiko vi tar ved å ikke følge gjesten ut umiddelbart, men vi har tatt hensyn til flere lover enn bare alkoholloven når vi har gjort denne vurderingen. Vi har ingen fordeler av å beholde gjesten i lokalet, men velger å bruke tid for å kunne vurdere situasjonen best mulig, svarer Apeland kommunen.

Han er heller ikke enig i skjenkekontrollens vurdering av tidsbruk.

– Det har ingen hensikt å agere ovenfor gjesten i tidsrommet hvor han er på toalettet, og derfor avventes det fra teamleders side. Det er heller ikke logisk at teamleder skal vente lengre enn høyst nødvendig etter at skjenkekontrollen har gitt uttrykk for at de mener gjesten er overstadig beruset, og han opplever selv at han gjorde det så snart det overhodet lot seg gjøre.

– I vår behandling av dette tilfellet, har vi gjort vurderinger som innebærer at gjesten ikke ble fulgt ut umiddelbart, og det er vurderinger vi står inne for, fordi vi tar hensyn og ikke minst forholdsregler slik vi lovmessig er forpliktet til. Om kommunen vurderer det slik at vi begår brudd på alkoholloven ved å gjøre dette, vil dette sette et stort press på våre ansatte som konstant må vurdere egen sikkerhet og best mulig løsning opp mot å få gjesten ut av lokalet umiddelbart.

– Vi vurderer det derfor slik at med de omstendigheter som var tilfelle, er ikke alkohollovens bestemmelser overtrådt, avslutter Apeland med.

Daglig leder ved Studenthuset City Scene, Jonas Apeland. Foto: Bjarne Krogstad