Vi i Norge har for tradisjon å ta med oss pølse på tur, det kan vi bli litt lei av i lengden. Kanskje er det ikke så sunt heller? Så hva med å prøve noe nytt?

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise 5 om dagen av frukt og grønt, fisk 2-3 ganger i uken og mindre bearbeidet kjøtt. Dette kan vi også prøve å ta med oss til høytid, ferie og ut på tur. Nettopp gjennom å gjøre små grep når vi planlegger maten vi skal spise. Her skal dere få noen gode tips!

Når man er ute på tur, er det viktig for mange at maten som skal spises er enkel og at det blir fort ferdig. Dette kan man løse ved å gjøre klar maten før man drar ut. Du skal uansett pakke sekken og gjøre klart det som skal spises, så hvorfor ikke bruk litt tid på kjøkkenbenken til å kutte opp litt grønnsaker, fisk og kjøtt. Pakk det i poser eller bokser, så det er klart til bålet. Enkelt og greit.

HVA SKAL DU VELGE: Ane Kvammen har gode ideer om hva du kan ha i sølvfolie. Foto: Privat

Tips til god og sunn bålmat

Skattekiste er en vinner på bålet for små og store. Her kan du velge det du liker og blande sammen i sølvfolie og legge på bålet eller grillen. Eksempel på innhold kan være wookgrønnsaker og laksefilet, veldig enkelt og blir ferdig på 5-10 minutter. Kutter du laksefilleten i biter går steketiden enda fortere.

Bålpizza gir en god lørdagsfølelse på tur. Her trenger du en liten bålpanne med lokk. Du må også lage pizzadeigen på forhånd: Bland sammen vann, salt, olje, fullkornshvetemel eller spelt og bakepulver i en brødpose. Deigen skal være myk. Kutt opp det du liker av grønnsaker og fyll til pizzaen. Ha dette i poser eller bokser. Når bålet er klart, har du litt fett i bunden av bålpanna og legg i pizzadeigen. Ha så på fyll og sett på lokket. La pizzaen ligge i bålpanna over bålet i ca. 10 min.

Ønsker du noe søtt og sunt på bålet, er bålvafler å anbefale. Røra lager du på forhånd og har den i en flaske. Enkelt og lite søl på tur. I røra kan du bruke flytende melange, melk, egg, akasiehonning, vaniljesukker, havregryn, kruskakli og fullkornshvetemel eller spelt. Server med syltetøy eller annet pålegg du liker. Velbekomme og god påske!