Snøværet søndag og mandag gjorde at Varsom.no søndag oppgraderte sine skredvarsel for Vest-Finnmark fra 3 til 4. «Store nysnømengder og vind gir omfattende ustabile forhold, naturlig utløste skred forventes. Unngå alt skredterreng», advares det i mandagens varsel.

Mandagsmorgenen var 13 veier stengt. Ved vegtrafikksentralen 175 har det vært stor pågang fra Finnmark. Den innledende meldingen til folk som ringer inn lyder;

«Veitrafikksentralen region nord melder om svært stor trafikk på telefonnen grunnet ras, fare for ras og dårlig vær i Finnmark. Vi oppfordrer publikum til å bruke 175.no eller vegvesen.no for oppdatert trafikkinformasjon».

Åpnes tidligst tirsdag

Til Altaposten sier trafikkoperatør Grete Turmo Hatten at det for øyeblikket er svært mye som skjer på veiene i Finnmark. Noe er relatert til uvær som forhåpentligvis blåser over, men da det er gått flere ras kan noen veier bli stengt lenge.

Altaposten har i etterkant fått opplyst at Øksfjordbotn-Øksfjord var stengt før raset gikk.

– Er det startet rydding her?

– Vi går nok ikke inn i området ennå, før vi er sikre på at det ikke kommer ned mer snø. Jeg har ikke oppdatert informasjon, men tror nok de ikke tør å gå inn i området grunnet rasfare. Vi er nødt til å tenke sikkerhet først både for egne mannskaper og for de som ferdes langs veiene. Ikke minst må vi være ekstra påpasselige når det er så høy fare for snøskred som vi har akkurat nå, sier hun.

Rasfare

Også Fv19 Nyvoll-Lerresfjord er stengt etter et ras som gikk i Maribukt, ifølge trafikkoperatør Hatten skjedde dette søndag kveld.

– Vi fikk beskjed klokka 19 i går kveld om at det var gått ras her. Veien var like før dette blitt stengt. Det skal fortsatt være rasfare i området, her vil det gjøres en ny vurdering klokka 11.00.

Andre rasstengte veier i skrivende stund er:

  • Ev 69 Hønsa - Nordkapptunnelen

  • Ev 69 Skipsfjordhøgda bom - Skarsvåg

  • Fv 132 Saraby - Kvalsund

  • Fv 156 Gjesværkrysset - Gjesvær

  • Fv 889 Snefjord - Havøysund

  • Fv 890 Berlevåg - Kongsfjord bom

– Vi har også en rekke uværsstengte veier, særlig på Magerøya og Porsangerhalvøya.

Stengt over Kvenangsfjellet

Skal du sørover må du også belage deg på å bruke godt med tid.

Da Altaposten snakket med trafikkoperatør Grete Turmo Hatten like etter klokka 10.00 var Kvænangsfjellet kolonnekjørt med «fare for stenging på kort varsel». Bare få minutter senere er veien stengt, grunnet uvær.

Hatten gjør obs på at det tar tid å komme seg over fjellovergangen, selv om det åpnes for kolonnekjøring.

– Ifølge våre beredskapsplaner kan vi kun ha 20 biler med maksimalt 25 personer i hver kolonne. Vi vet at det på trafikerte strekninger kan bli mye venting som følge av dette. Men igjen, av sikkerhetsmessige årsaker må det bli slik, sier hun.