– Tildeling av areal ved Langnes industriområde, bør reguleres strengt. Det bør være næringer som bidrar til høy sysselsetning i Alta-region som slipper inn her, sier leder i Talvik Arbeiderlag, Øystein Pedersen.

Viktig for Alta

Han og arbeiderlaget ser på Langnes industriområde som strategisk svært viktig for framtidig vekst og utvikling. Ikke bare for Alta by som helhet, men ikke minst for bygda Talvik hvor han føler at nær alle piler peker i riktig retning. Det til tross for bygda mistet selve hjertet i bygda, den psykiatriske døgninstitusjonen Jansnes.

– Vi tror kommunen snart har en løsning på plass for å løse en svært presset boligsituasjon. Det gjennom utviklingen av Sollia boligfelt. Samtidig har ny E6 mellom Talvik og Alta gjort at dagpendling høyst aktuell for mange. Nå kommer Langnes med etableringer som vil gi mange og varierte arbeidsplasser, synser Pedersen.

Tenk langsiktig

Talvik Arbeiderlag advarer imidlertid mot å fylle opp Langnes etter først til mølla-prinsippet.

– Vi registrerer at etterspørselen for området er stort. Det er fra nasjonale til internasjonale aktører. Vi registrerer at det også er interesse for fergeanløp og passasjerbåt-trafikk. Vi mener at det er sjørettet interesser som skaper høy sysselsetning og vekst i Alta, og spesielt i distriktene vest for Alta.  Derfor bør sjørettet aktivitet prioriteres, er konklusjonen til arbeiderlagslederen.

– Riktig tenkt, Talvik!

Næringssjef i Alta kommune, Jørgen Kristoffersen, synes Talvik og Talvik Arbeiderlag tenkter veldig fornuftig i forhold til en framtidig best mulig utnyttelse av Langnes.

– Dette er for verdifullt område til at det kan tildeles  etter «først til mølla-prinsippet». Hvordan prioriteringen blir,  hvem som skal få plass på Langnes indiustriområde, ja, det vil politikerne få full styring med gjennom en detaljreguleringsplan for området, påpeker næringsjefen.

– Når vil detaljreguleringen være klar?

– Vi vil påbegynnte arbeidet høsten 2018/våren 2019. I løpet av 2019 regner jeg med at planen vil være vedtatt.

– Hva kan du si om om interessen?

– Overraskende stor med bakgrunn i at vi ikke har gjort noe aktivt for å markedsføre området. Likevel har flere interessenter, både mindre og noen store, selv tatt kontakt med kommunen og signalisert interesse for området. Det er ser veldig positivt ut.

– Når avsluttes anleggsarbeidet og området vil være klart til innflytting?

– Anleggsmaskinene vil rulle ut av området før sommerferien. Deretter kommer det en periode hvor området må få sette seg, noe som ikke minst er viktig for den utfylte delen av området. Så er det egentlig bare å vente på at vi har en detaljplan vedtatt og området er klart for å bli tatt i bruk.