I februar fortalte Altaposten om historien til en Alta-mann som var havnet i en situasjon der han sto uten bolig. Det eneste nødtilbudet NAV hadde var et midlertidig bosted på Skaidi. Med både barna og jobben i Alta, samt pågående, tett oppfølging fra lege og fysioterapeut var Skaidi-alternativet utelukket.

Han takket nei til NAV-tilbudet og ble værende i Alta, men klarte ikke å finne bolig. Da Altaposten snakket med han fredag 9. februar hadde han tilbrakt deler av natta i drosjeskuret på sentrum, i bitende kulde.

Fikk husly

Som følge av Altapostens omtale tok tre personer kontakt, for å tilby mannen husly for en begrenset periode. Den første som ringte, en godt voksen mann, tilbød et rom fram til et familiemedlem av han skulle komme på besøk uka etter.

– Heldigvis stilte han opp for meg. Han var skikkelig grei, forteller mannen.

– Jeg ble boende her i noen dager, fram til han skulle få besøk fra familiemedlemmet. En annen, ei hyggelig dame, stilte også opp og tilbød meg rom hos seg fra den dagen mannen skulle få familiebesøk. Jeg dro til denne dama, men ble bare her en dag, for familiebesøket til mannen dukket aldri opp. Vi klikka godt, jeg og han, så da jeg fikk tilbud om å flytte tilbake til han slo jeg til.

Fant bolig

Mannen fikk bo her mens han jobbet for å finne seg en leilighet. Etter noe leting fikk han endelig napp:

– Jeg bodde hos mannen i noen uker, før jeg fant leilighet og kunne flytte hit. Alt har ordnet seg nå, takket være hjelpen jeg fikk.

– Jeg er veldig takknemlig for at han (den godt voksne mannen, red. anm) stilte opp og hjalp meg. Han føler kanskje ikke at han gjorde så mye, men for meg betyr det veldig mye, det han gjorde.

Straks jobbklar

Som følge av at han kunne oppholde seg i Alta har småbarnsfaren fått følge behandlingsopplegget tett. Han ser nå fram til å kunne begynne i jobb igjen:

– Jeg har hatt jevnlig oppfølging. Jeg er forespeilet at jeg fortsatt må være sykemeldt litt til og holde meg i ro, men at jeg snart vil være tilbake i arbeid. Takket være opptreningen.

– Ville det vært vanskelig å følge treningsopplegget om du hadde bodd på Skaidi?

– Det ville ikke gått an å følge behandlingsopplegget. Jeg er sikker på at jeg ikke ville vært i stand til å gå tilbake i jobb så raskt som jeg kan nå.

– NAV må ordne opp

– Hva tenker du om tilbudet du har fått fra NAV?

– Hvilket tilbud? Det såkalte «nødtilbudet» de har må de få ordnet opp i. Men jeg kjenner til at det i minst ti år har vært et helt elendig «nødtilbud» i Alta. Jeg var heldig som fikk hjelp ved at folk stilte opp, det var ikke takket være NAV at dette ordnet seg. Jeg kan tenke meg NAV er likegyldige til det hele, de sparer jo penger på at jeg takket nei til å bo på Skaidi.

– Og med det bakteppet synes jeg det er på sin plass å stille spørsmål om vi, befolkningen, får den hjelpen vi trenger fra det offentlige. Jeg har alltid betalt skatt med glede, fordi jeg vet at skatten jeg betaler bidrar til at jeg – og andre – kan få hjelp når vi trenger det. Men jeg vet at andre som har det tungt utsettes for det samme som jeg var gjennom. Denne vissheten gjør at jeg ikke betaler skatt med like stor glede lenger.