I en melding fra konkursregistret til Brønnøysundregistrene fremgår det at eier Rolf Florida Kristensen har meldt oppbud for selskapet Basement Alta AS.

Selskapet har eksistert siden 2002, og har vært eid av Kristensen i en årrekke. Sakte men sikkert bygget han opp bedriften til å bli en sterk merkevare i Alta. Selskapet drev han i en årrekke selv, fra forskjellige lokaler på Parksenteret, før han de senere år overlot den daglige drifta til andre i forbindelse med at han flyttet sørover.

– Vi har lang fartstid, og har overlevd lenge. Mange bedrifter har kommet og gått siden vi startet opp, sier altaværingen.

Trøblete for hele bransjen

Han forteller at det er en rekke grunner til at han har sett seg nødt til å legge ned.

– Hovedgrunnen er at vi over tid har havnet «på skeiva» økonomisk sett. Markedet både lokalt i Alta men også i Oslo og andre deler av landet – faktisk også i andre land – ser vi at bransjen har hatt vansker. Det har vært en nedadgående trend, dessverre. Vi har i tillegg hatt noen tilfeller der vi ikke har vært helt heldig med innkjøpene. Det at jeg har bodd i Oslo har også hatt litt å si, det har gjort det vanskelig for meg å bidra så mye som ønskelig. Jeg har hatt kjempeflinke folk i Alta, jeg har ingenting vondt å si om dem – tvert imot er jeg takknemlig for innsatsen de har gjort, sier han.

– Vi har også flyttet på oss flere ganger, det har kostet mye tid og ressurser. Og så har vi ikke klart å skape like mye utav damesatsingen vår, sier Kristensen.

Regnskapene røper at selskapet har levert pluss på drifta de siste par årene, men store finanskostnader knyttet til høye lån har spist opp overskuddene.

Hadde håpet

Kristensen forteller at han allerede i fjor vurderte å legge ned eller forsøke å selge selskapet.

– Da var fortsatt forutsetningene for videre drift tilstede. Men i stedet for å forsøke å selge eller legge ned bestemte jeg meg for å prøve ett år til. Mest for de ansattes del, men også fordi jeg hadde et håp om at det skulle snu. Hadde vi gjort alt riktig derfra, så kunne det nok gått, men det ble ikke sånn. Når styret så at det ikke var forutsetninger for videre drift, så la vi ned. Slik man plikter å gjøre.

I 2016-regnskapet har revisor påpekt at det var fare på ferde for selskapets del. «Usikkerhet vedrørende fortsatt drift», «Aksjekapital tapt, helt eller delvis».

I tillegg fremgår det en anmerkning om «Ulovlig lån til aksjonær, daglig leder, styremedlem eller andre.»

– Dette gjelder lån fra aksjonær til bedrift. Jeg og min søster Alita lånte penger til bedriften, men så ble ikke lånedokumentene ordnet på riktig vis. Det skulle vært ført opp nedbetalingsoversikt, renteoversikt og slik, men ved en feil ble ikke dette riktig. Her snakker vi om et lån på 50.000 kroner som jeg gikk inn med og som nå må anses som tapt, det er ikke jeg eller andre som har lånt fra bedriften, understreker han.

Trist, men ikke slagen

Som eneste eier av Basement Alta AS har han gjort mye for å holde liv i hjertebarnet sitt:

– Det er kjempetrist å måtte gå til det steg å legge ned. Men jeg er på sett og vis også litt lettet. Dette betyr at jeg kan gå videre med livet mitt. Jeg er på ingen måte en «slagen mann», jeg elsker å starte ting og bidra til aktivitet, men det koster. For jeg har ikke tatt ut mye i lønn gjennom årene, har aldri tatt ut feriepenger eller utbytte. Tvert imot har jeg skutt inn penger for å satse videre. Jeg vil tape godt over en million på dette, hvis man summerer opp over tid. Og det er en regning som venter på meg når selskapet legger ned, da jeg privat har kausjonert en del.

– Det kan ikke være morsomt for deg, dette?

– Nei, men sånn er det. Jeg må se på dette som en lærdom. Og jeg ville ikke vært foruten denne lærdommen! Jeg ser dessuten på det slik at jeg har vært med på å skape verdier i Alta. Over årene der Basement har eksistert har jeg vært med på å tilføre ganske mange millioner til samfunnet, i form av moms, skatt, arbeidsplasser og slik. Vi føler vi har hatt en viktig funksjon i lokalsamfunnet.

– Dere har tilført Alta-samfunnet millioner, og samtidig tilført altaværingene stil og klasse?

– Hehe, ja vi har i alle fall vært et alternativt tilbud til kjedebutikkene. Det at vi ønsket å være 100 prosent lokale i stedet for å bli en del av en kjede har mange lagt merke til. Dessverre så er det svært få frittstående butikker igjen. Slik er det bare blitt.

– Du sier du ikke ville vært foruten lærdommen, kan det være aktuelt å starte på nytt?

– Hadde jeg bodd i Alta ville jeg startet Basement på nytt, men da ville jeg gjort noen ting litt annerledes. Blant annet ville jeg nok bare satset på herreklær. Jeg ser at damesatsingen kostet mye, vi tapte mye penger der. I og med at jeg ikke bor i Alta lenger, så får vi se.

– Hva blir det til med deg?

– Jeg klarer meg fint! Har vært i Alta i snart en måned, i forbindelse med nedleggelsen av Basement. Akkurat nå er det konsulentvirksomhet for min del. Jeg har samtidig blitt kontaktet av flere som har kommet med spennende jobbtilbud, så vi får se hva det blir til, sier den sympatiske altaværingen til slutt.