Litt utpå vårparten kan prosjektleder Stian Svendsen invitere til salgsstart på første byggetrinn av det som trolig er byens største boligprosjekt gjennom tidene. Gjennom flere byggetrinn skal til sammen rundt 150 leiligheter fordelt på åtte bygninger føres opp i det idylliske området på Kronstad-siden av Tverrelva.

– I første byggetrinn reiser vi to blokker, med til sammen 41 leiligheter, til sammen rundt 3.000 kvadratmeter. Rundt halvparten av boenhetene må være solgt før vi kan starte byggingen av første trinnet. Interessen har vært stor, mange har vært i kontakt med oss og fulgt med på prosjektet, så vi er optimistiske, sier Stian Svendsen.

Omfattende forarbeid

Han har fått oppgaven med å lose Elvekanten i havn, selvfølgelig med god støtte fra bror Fredrik og pappa Geir, alle med sentrale roller i selskapet sistnevnte har bygget opp gjennom en mannsalder.

– Nå er vi i 2018. Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Vi har hatt flere store runder internt, med planlegging og justeringer. Det har vært jobbet tett og mye sammen med Haldde arkitekter, Terese Mannsverk har gjort en kjempejobb. Videre har det vært gjort et stort arbeid overfor kommunen, for å få på plass alle nødvendigheter. Det har tatt tid å få alt gjennomarbeidet og bra, men alt i alt er vi fornøyde med prosessen og med resultatet som foreligger. Nå ser vi fram til å komme i gang med byggingen, lyder det fra de tre.

Sikrer særegenheten

En av årsakene til at det har tatt tid, rent bortsett fra at prosjektet er gigantisk i finnmarksmålestokk, er ønsket om å ta vare på sjarmen og særegenheten med området. I stedet for å presse inn flest mulig boenheter, og sånn sett maksimere gevinsten, er det lagt ned mye arbeid på å sikre høy kvalitet på området som helhet.

Det er også gjort mye arbeid for å sikre «riktig» plassering av bygningene, for å beholde vegetasjon og naturgitte forhold, for å sikre utsikt og også skape et luftig inntrykk:

– Vi har for eksempel brukt mye tid på å plassere bygningene optimalt i forhold til solstudiene som foreligger for området, forteller Fredrik.

Nærheten til Tverrelva har også blitt hensyntatt. I stedet for å skyve bygningene helt ned til elva beholdes mye av trær og vegetasjon, samtidig som det anlegges en tursti i en sløyfe fra E6 langs elvekanten, videre rundt området og tilbake mot E6. Det er også lagt vekt på å ha god avstand til E6 og bevaring av vegetasjon for de blokkene som kommer i senere byggetrinn.

– Det er litt derfor vi har kalt dette for Elvekanten, nærheta til elva er viktig for prosjektet. Dette er et fint område i dag, og skal være et fint turområde også i framtiden, sier Stian.

– Følger det fiskekort med leilighetene?

Tre stykk Svendsen ler:

– Ja, kanskje vi blir kortbaroner? Det finnes i alle fall mange fine fiskeplasser rett utenfor stuedøra her.

Uvanlig utenfor sentrum

Av praktiske årsaker er første byggetrinn satt til å være de to innerste bygningene, nærmest sjøen. Veien inn til området og øvrig infrastruktur kan dermed ferdigstilles raskt, og klargjøres for videre oppføring av de øvrige blokkene. Dette gjør også at de som flytter inn først slipper å ha anleggstrafikk som passerer rett utenfor døra, når arbeidet med de påfølgende byggetrinnene starter.

Grunnen til at bygningene skal opp parvis er at de bygges med felles nedkjørsel til hver sin parkeringskjeller.

– Midt mellom bygningene får vi en rampe, der man svinger inn til «sin» bygning. Deretter tar man heis opp til gangen utenfor sin leilighet. Vi har klart å unngå svalganger, reklamerer Stian, og fortsetter:

– Slike løsninger har du vel bare i sentrum i dag. Men det var en viktig forutsetning for prosjektet å få parkeringen under bygningene med heis rett inn til egen bolig.

Halvannet år byggetid

Plantegningene røper at leilighetene finnes i størrelser som spenner fra 43,5 til 113 kvadratmeter. Flesteparten av boenhetene blir rundt 70 kvadratmeter, med to soverom.

– Vi har mindre boliger beregnet på unge så vel som store leiligheter på toppen av bygningene. Det skal være noe for enhver smak.

– Det virker som at alt er klart, har dere ikke også noen dato for salgsstarten?

– Litt gjenstår ennå, så vi tør ikke sette eksakt dato. Men det blir som nevnt til våren. Vi tar allerede nå imot henvendelser fra interesserte – det er bare å ta kontakt med oss eller Eiendomsmegler1, som skal stå for salget.

– Hva kan dere si om byggetid?

– Vi snakker omkring halvannet år fra igangsettelsestidspunktet. Dette blir et stort prosjekt for oss, der vi vil ha en stor del av vår stab i sving. Bygges begge blokker i første byggetrinn samtidig blir dette på størrelse med de største prosjektene selskapet har hatt. Dette prosjektet er også et betydelig løft for selskapet, sier Stian Svendsen til slutt.