Ole Steinar Østlyngen sier at eneste som er utelatt den siste tiden fra de krav Alta Ap stiller myndigher og egne partifeller på Youngstorget, er ordet sykehus.

– Vi krever et akuttilbud som gir innbyggerne trygghet for liv og helse, samtidig som kravet om fødeavdeling er sentralt. Fra politikere i Hammerfest har vi fått tilbakemelding om at fødeavdeling i realiteten betyr sykehus, og vår returnerte kommentar er; hva så?

Firer ikke

Ap-lederen sier at Alf Bjørn må ha mistforstått hva som skjedde på siste møte med Helse Nord i Alta.

– Vi stod fast på kravet om at CT og MR, i tillegg til røntgen skal være åpen alle fem ukedager, også for planlagte undersøkelser. I tillegg skal vi ha utvidet åpningstid på kveld og bakvakter som tar helg og natt ved behov. Alta Ap kommer ikke til å fire en millimeter på dette, så Alf, du kan stole på at vi er klar og tydelig selv om vi ikke roper høyt gjennom Alaposten og andre medier, klargjør Ap-lederen.

Fortvilet

Han sier det er helt uaktuelt å godta at CT-maskinen på Klinikk Alta skal  stå ubrukt  i fem av syv ukedager, uansett hva Finnmarkssykehuset måtte mene. Også mye annet av det Bjørn sier, applauderer Østlyngen.

– Jeg er veldig enig med Alf Bjørn at vi har fått en uverdig situasjon hvor svært syke mennesker sendes til Hammerfest, selv om alle vet det ikke er kompetanse der til å hjelpe dem. Selv kunne jeg sagt mye om personlige opplevelser i nær familie, men nøyer meg til å takke Alf Bjørn for at han står på i kampen for både disse og mange andre i vår del av Finnmark, som ikke får hjelp når behovet er der.

– Hva synes du om at Jonas Gahr Støre ikke reagerer på at livstruende syke kan måtte regne med å vente i tre timer for å nå sykehus?

– Det er selvsagt ikke bra, verken for partilederen eller Ap. Alta Ap forventer at partiledelsen i Oslo står opp for at folk i Alta-regionen skal ha et likeverdig tilbud, der alle kan føle seg trygg på å få hjelp når liv og helse står på spill.

– Skal kjempe

Østlyngen lover at Alta Ap sammen med de øvrige politikerne i Alta skal kjempe for innbyggernes helsetilbud.

– Det jeg vet er at Monica Nielsen bruker halvparten av tiden sin som ordfører på å fronte kampen for bedre helsetilbud. Hun er arkitekten bak kommunestyrets mange enstemmige uttalelser  og er uansett sammenheng klar og tydelig på Altas krav. Hun fortjener ros, og bak ligger det et personlig engasjement som er veldig sterkt, avslutter Østlyngen.

– Må samarbeide

Rut Olsen (Frp) oppfordrer Ap til å ikke sette opposisjonen på gangen  når Helse Nord eller andre skal konfronteres med krav fra Alta befolkning.

– Vi må samarbeide, men jeg mistenkter Alta Ap for å tenke partipolitikk. Jeg er også kritisk til at Alta Ap sier ja til omlastingsgarasje for ambulansetransporten på Skaidi. Det er det samme som å stilltiende akseptere at pasienter for Alta skal fraktes som dyr, sier Olsen, og sender et budskap til Siv Jensen:

– Finansministeren må sørge for pengene som skal til når regjeringen ikke stopper en uverdig og uøkonomisk måte å behandle pasienter i Finnmark. Skal vi til Hammerfest, skal vi ikke omlastes som pakkegods.