For Ap-veteran Alf Bjørn, tidligere varaordfører som har kjempet for å få helsetilbud til Alta-regionen siden 1980-tallet, var eneste utvei å ta kontakt med Altaposten for å vekke sine egne på rådhuset og i partiledelsen. Ap-veteran frykter at  Alta Ap ikke tar kampen for helsetilbudet til innbyggerne.

– Jeg gjør ikke dette med lyst, men fordi jeg ikke makter å sitte rolig å se at mine partifeller er mer opptatt av ro enn å si så klart fra, at både sentrale politikere i vårt parti, men også til helseminister, Helse Nord og ikke minst at Finnmarkssykehuset må levere helsetilbud som gir folk i Alta, Kautokeino og Loppa trygghet for liv og helse, sier Bjørn.

– Leverer ikke partiledelse og politisk ledelse?

– Etter mitt syn nei. Etter å ha lest referatetet fra sist møte som politisk ledelse hadde med Helse Nord, er jeg er stygt redd for at vi nok en gang er lurt. Vi er invitert å være med å utrede nye tilbud, men rammene er allerede klarlagt; ikke noe skal komme til Alta som kan gi mindre aktivitet på Hammerfest sykehus. Det betyr i realiteten at alt skal være som før. Det blir kun marginale forbedringer på akutt- og fødetilbud, ingen nye tjenester og billeddiagnosesenteret vil fortsatt ha så begrensede åpningstider at mange pasienter fortsatt må til Hammerfest for både vanlig røntgen, MR og CT, slår  pensjonisten og den kompromissløse sykehusforkjemperen fast.

– Men det kommer vel noe som du jubler for?

– Det er bra med både CT og MR, det samme med slagalarmen, men hva med akuttilbudet for øvrig? Hvor er fødeavdelingen?  Hvorfor er det en utvikling at stadig færre får føde i den kommunen som har flest barnefødsler? Jeg har også fått veldig mange innspill fra folk i Alta som har alvorlige sykdom og som er avhengig av kompetent hjelp, men tvinges til Hammerfest selv om alle vet at kompetansen ikke finnes der. Uten klare avtaler med UNN, kommer ikke pasientene dit uansett hvor mye de argumenterer. Dette er en situasjon som både jeg selv og mange andre har opplevd i nær familie, og det må bli et ufravikelig krav at retten til å komme til UNN i slike tilfeller nedfelles med et så klare retningslinjer at den uverdige situasjonen ikke får fortsette.

Programforpliktet

Ap-veteranen viser til at Alta Ap har gått til valg og lovet velgerne maksimalt en halv times reaksjonstid dersom luftambulanse er nødvendig. Det samme med røntgentilbud som har åpningstider til kveld og i helg.

– Hvorfor Alta Ap sitter musestille når partileder Jonas Gahr Støre hevder at tre timer for livstruende syke  for å nå sykehus er akseptabelt? For meg er det fullstendig uforståelig. Alta Ap bør stille absolutte krav til partiledelsen om at en tredel av Finnmarks befolkning i Alta-regionen skal være sikret akutthjelp av spesialisthelsetjenesten i løpet av en halv time. Våre velgere i Alta aksepterer ikke et Alta Ap som firer på kravene for å  være spiselig for Helse Nord eller Youngstorget.

Den tidligere varaordføreren minner også om at et enstemmig kommunestyre har krevd 20 sykestueplasser betalt av helseforetaket, i tillegg til de seks Alta kommune etablerer.

– Det er et minimumskrav, og etter at prosessen ble startet, er det fortsatt kun 14 sykestuesenger som foretaket skal ha ansvaret for.

Åpent to dager i uka

Altaposten har etter Bjørns utblåsing gjort en del gravearbeid for å finne status i forhold til hva som faktisk kommer av bedret tilbud. Flere uavhengige kilder har underhånden gitt oss et faktabasert grunnlag for å stille Finnmarkssykehuset konkrete spørsmål.

Mange av spørsmålene gjelder billeddiagnoseavdelingen som skal bygges opp med CT, MR, vanlig røntgen og ultralyd. Beregninger som er gjort i internt i Finnmarkssykehuset forteller at med samme åpningstid og tilbud som i Hammerfest og Kirkenes, må det i Alta ansettes mellom 10 og 15 radiografer. Alta-regionen vil, ifølge opplysningene vi har fått, ha et pasientgrunnlag på nivå med Hammerfest sykehus, og vil ikke ha noe problemer med å ha full drift med åpningstid av både CT og MR fem dager i uka.

Under finner du som leser dette både spørsmål og svar stilt til Finnmarkssykehuset og som er besvart av Klinikksjef ved Hammerfest sykehus;  Vivi Brenden Bech.

– Er det korrekt at det nå er så godt som klart at det kun blir to dager åpningstid for planlagte pasienterundersøkelser på MR og CT i tillegg til bakvakt for CT med tanke på trombolyse?

– Røntgentilbudet i Alta vil ha åpningstid på hverdager fra 0800-1600 med en bakvaktordning for radiografer som dekker døgnet 24/7 for å ivareta slagalarm tilbudet.

– Hvor mange radiografer ligger det inne i den foreløpige konklusjonen for billeddiagnoseavdelingen ved Klinikk Alta?

– Det er planlagt seks radiografstillinger, en økning på fire stillinger.

– Vil det være praktisk mulig å øke åpningstid for konvensjonelt røntgen allerede i dag til å gjelde kveld og med bakvakt i helg?

– Med de ressursene vi har i dagens ramme, er det ikke mulig å øke tilbudet med bakvaktsordning. Økt åpningstid vil iverksettes fra innflytting i nytt bygg.

– Er det god driftsøkonomi for Finnmarkssykehuset å la CT og MR-maskin stå uvirksom fem av syv dager i uka?

– I tilbudet er det både planlagt og ø-hjelpsaktivitet. Den planlagte aktiviteten legges opp med 4 dager MR og to dager CT. Denne fordelingen er planlagt ut fra pasientgrunnlaget. Det vil være en fortløpende vurdering av behovet.

– Er det korrekt at intern utredning tilsier at det er pasientgrunnlag i Alta-regionen, Alta, Kautokeino og Loppa til åpningstid fem ukedager for CT. MR og røntgen? Vil endringen i pasientgrunnlaget bety redusert bemanning og færre røntgenlaber i Nye Hammerfest sykehus?

– Angående pasientgrunnlag, se spørsmål fire. Det skal gjøres en gjennomgang av kapasiteten i Hammerfest vurdert opp mot kapasitetsutvidelsen i Alta.

– Blir det lyst ut radiologstilling i Alta?

– Vi skal lyse ut stilling for radiolog med arbeidsted i Alta. Stillingen lyses ut før sommerferien.

– Labtjenester hevdes å være svært viktig for akuttilbudet. Hva kommer av nye stillinger og tjenester på laboratoriet i Klinikk Alta?

– Alta kommune skal drifte lab tjenesten på vegne av Finnmarkssykehuset. Det er planlagt utvidelse av utstyr og nye analyser i henhold til utvidet tilbud. Økt personellressurs vil vurderes ut fra behov.

– Et samstemt krav fra Alta er stedlig ledelse i form av en leder som kun er underlag direktør i Finnmarkssyket, og som ikke skal rapportere til klinikksjefen for Hammerfest sykehus.  Vil lederen av klinikk Alta bli en avdelingsleder på nivå 3?

– Avdelingsleder klinikk Alta er lederstilling på nivå 3. Stillingen rapporterer til klinikksjef og inngår i klinikk Hammerfest sin ledergruppe.

– Hvilke andre medisinske stillinger kommer til Alta? Hvor mange ekstra sykepleiere og eventuelt leger for å betjene den intermediere sengeposten med 20 senger?

– Det skal  ansette en indremedisiner og en spesialist i allmennmedisin. Det skal etableres en legebakvaktsordning for den nye sengeposten. Det  økes med en lederstilling og en fagsykepleierstilling. På sengeposten vil det være 23,91 årsverk i turnus, dette er inkludert de som virksomhetsoverdras fra sykestuen.