Tidligere i år anmeldte Alta kommune ved rådmannen en kvinnelig ansatt for underslag av det som etter Altaposten har grunn til å tro kan dreie seg om flere hundre tusen kroner. I anmeldelsen som Altaposten har fått i hende fremgår det at vedkommende var ansatt ved en delvis kommunal virksomhet.

Vedkommende har gjennom jobben hatt tilgang til en konto der egenandeler ble betalt inn fra folk som benyttet seg av tjenesten til denne virksomheten. Mistanken dreier seg om at den ansatte har brukt av kontoen for å dekke privat forbruk. Det mistenkes også at kontantinnbetalinger av egenandeler kan ha blitt brukt av kvinnen.

– Kommunen fikk mistanke gjennom rutinekontroller som ble foretatt. Ytterligere undersøkelser gjorde at det ble avdekket misligheter knyttet til denne kommunale virksomheten. Dette har vi nå politianmeldt, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

I anmeldelsen fremgår det at vedkommende og andre ansatte ved virksomheten sammen hadde gått gjennom kontobevegelser for denne kontoen for 2017, da det ble «funnet store uregelmessigheter der».

– Jeg må få presisere at ingen er dømt i saken. Men det finnes sterke indisier på at det har skjedd noe ureglementert. Vi har anmeldt saken som følge av dette, og med det er saken også overlevert til politiet. De skal nå få fakta på bordet og vil også vurdere alvorlighetsgraden i hendelsen, sier Hansen.

Inkassobyrå og ferietur

Gjennomgang for kontobevegelser fra 2017 for den aktuelle kontoen viser ifølge anmeldelsen utbetalinger til flere ulike firma, herunder minst fire ulike inkassobyrå.

Ett av inkassoselskapene opplyste ifølge kommunen at en innbetaling de hadde håndtert var knyttet til en ferietur. Et annet selskap som håndterer bankbetalinger skal ifølge kommunen ha opplyst per telefon om fornavnet til vedkommende som var knyttet til en faktura. Som Altaposten forstår det var dette fornavnet identisk med kvinnens fornavn.

To lokale selskap og et forsikringsselskap har også blitt kontaktet av kommunen.

Hva angår 2015 og 2016 utelukker ikke kommunen at det kan ha blitt underslått penger direkte fra kontoen. Dette er imidlertid ikke på det rene på nåværende tidspunkt, etter hva Altaposten forstår.

Minst 150.000 kroner

Rådmann Hansen vil ikke være konkret på hvor store summer man mistenker at den ansatte har underslått fra den aktuelle kontoen.

– Det vil jeg ikke kommentere, men det er snakk om et betydelig beløp, sier Hansen.

Altaposten har grunn til å tro at det i verste fall dreier seg om flere hundre tusen kroner. Ifølge politiiadvokat 2 Thomas Darell ved økoavstnittet i Finnmark politidistrikt har den ansatte overfor kommunen vedgått å ha brukt omkring 150.000 kroner urettmessig, penger som har «kommet henne til gode».

– Mistanken er at vedkommende har benyttet seg av penger fra denne kontoen for å dekke private kostnader. Ett av spørsmålene politiet må finne svar på er om hun har benyttet seg av pengene med viten og vilje, eller om hun ikke har forstått hva hun har gjort.

Til tross for at det er gått en stund siden anmeldelsen ble levert, har ikke politiet tatt store etterforskningsskritt ennå, som Altaposten forstår det.

– Vedkommende er ikke avhørt av politiet ennå. Vi har bedt kommunen om å fremskaffe ytterligere dokumentasjon for å underbygge anmeldelsen, da den i seg selv er for tynn til å bygge en sak. Vi venter med andre ord på mer dokumentasjon fra kommunen nå.

– Du sier kvinnen har kommet med en slags erkjennelse rundt å ha brukt rundt 150.000 kroner fra denne kontoen. Hvor mye mistenker man at det i verste fall kan være snakk om?

– Kommunen jobber med å klargjøre dette nå. En del av mistanken går på at det i tillegg kan ha funnet sted underslag i form av direkte uttak fra kontoen. Vi må under alle omstendigheter se nærmere på dette; er direkteuttakene gått til å dekke private kostnader eller har hun brukt disse midlene til å dekke virksomhetens utgifter? Vi er i dialog med kommunen nå for å skaffe en fullstendig oversikt over omfanget av saken.

Etterkom ikke ønske om ransaking av kvinnens bolig

I anmeldelsen fra Alta kommune skriver kommunen at de krever midlene som er underslått dekket:

– Alta kommune anmelder med dette underslag fra ovennevnte konto, samt underslag av kontantinnbetalinger fra pasienter, og begjærer gjerningsmannen tiltalt og straffet. De underslåtte midlene kreves tilbakebetalt, heter det i anmeldelsen.

Her ba man også om ransaking av kvinnens bolig:

– I henhold til opplysninger fra [de ansatte ved virksomheten] kan det være grunn til å tro at NN oppbevarer kontanter, bilag og andre dokumenter tilhørende [virksomheten] hjemme. NN er så langt ikke orientert om mistanken og (...) har fortsatt tilgang til ovennevnte konto, kontantkasse, til kontoret og dermed også bilag, permer osv. Av hensyn til faren for bevisforspillelse er det ønskelig at det foretas en ransaking hos NN raskt, skriver kommunen i anmeldelsen.

Politiadvokat Darell forteller til Altaposten at det ikke er gjennomført noen ransaking:

– Foreløpig ikke. Om det blir gjennomført gjenstår å se. Den mistenkte er gjort kjent med saken nå. Arbeidsgiver gjorde henne kjent med saken, i forståelse med oss. Jeg har skjønt at arbeidsgiver har konfrontert henne med påstandene, og at det er her hun har erkjent deler av påstanden (knyttet til at hun benyttet seg av 150.000 kroner fra kontoen, red. anm).

– De 150.000 hun har erkjent å ha tatt fra kontoen, hva har hun brukt disse på?

– Private kostnader, svarer Darell.

– Men det er viktig for meg å presisere at det ennå er for tidlig å si noe om hun har gjort seg skyldig i en straffbar overtredelse. Det vil etterforskningen vise.

Ivaretar den ansatte

På spørsmål fra Altaposten forklarer rådmann Bjørn-Atle Hansen at de andre ansatte ved virksomheten har uttrykt at de synes saken har vært ekkel.

– Det er en veldig uheldig sak og en situasjon som ingen liker. Rett og slett en vanskelig, trasig sak, for alle involverte.

– Hva gjør kommunen akkurat nå, i sakens anledning?

– Vi har for øyeblikket mest fokus på å ivareta vedkommende, slik som for eksempel hvilke rettigheter og plikter vedkommende har. Vi har videre skjerpet rutinene våre rundt denne type kontoer som det her er snakk om. Nå ble forholdet avdekket gjennom rutiner, men vi ser at vi trenger en ytterligere skjerpelse, for å hindre at noe lignende skjer igjen. Under alle omstendigheter er dette saker vi på ingen måte ønsker.

  • Altaposten kjenner ikke med sikkerhet navnet på kvinnen som er mistenkt i saken. Kvinnen har etter hva vi får opplyst ikke tatt advokat.