Årets samiske påskefestival i Kautokeino byr på et hav av tilbud og arrangement for både store og små.

Kast deg til nyscooter

– Vi regner med, slik det bruker å bli, at flere tusen gjester fra fjern og nær tar hele eller deler av påskeferien i Kautokeino i påska, for i år skal vi ha over 30 ulike arrangerement både inne og ute. Påskefestivalen betyr i tradisjon tro at det blir like mange påskegjester som det er antall innbyggere i Kautokeino, sier Johan Mathis Gaup, som er presseansvarlig for påskefestivalen.

SAMISK JAZZPOP: Jazzmusikeren John Kåre Hansen fra Alta tar med sitt nye band, Ánnásuolu til påskefestivalen i år. Foto: Arkiv

Han viser til at det i år blant annet blir arrangert scootercross, reinkappkjøring, konserter, fiskekonkurranser, flere teateroppsetninger og en nyvinning som er lassokastekonkurranse.

– I år smeller vi til med noe vi har kalt for Sapmi lassochallenge. Det skjer utenfor Thon hotel Kautokeino både langfredag og påskeaften. Her skal Sapmis beste lassokastere sette hverandre i stevne med flotte premier. Vinnerne skal få titulere seg som beste «lassohand 2018» og førstepremien er faktisk mektig flott, nemlig en flunkende ny scooter, lokker Gaup.

Snør inn ny bil

Han regner med at det også vil bli storinnrykk til den tradisjonsrike fiskekonkurransen på storvannet Suohpatjavri.

– Er du av typen som liker late dager og ligge å sløve på påskeisen under den skinnende sola, så er skjærtorsdagens fiskekonkurranse på Suohpatjavri,  en mil sør for sentrum, det rette valget for deg. Har du lyst å vinne en flunkende ny bil i tillegg, så er det ikke mye å nøle etter. Flere hundre finner hvert år veien ut på isen for å søke fiskelykken eller bare ha det sosialt med andre like bedagelig anlagte, smiler Gaup.

Plateslipp av samiske kulturarv

For de som liker musikk, blir det god anledning til å oppleve nyere popmusikk og tradisjonell samisk musikk, servert av ulike artister.

– Det blir blant annet plateslipp på Juhls med den samiske musikeren Marja Mortensson. Hun har funnet frem gamle joiker som har gitt inspirasjon til å ta tak i den samiske kulturarv til å lage nye joiker. Skjærtorsdag byr vi ungdommene på en intimkonsert med det nye samiske bandet ISAK. De imponerte som kjent under årets Spellemannspris og de har også vunnet Sámi Grand Prix i 2016 og Liet International i fjor. Dagen etter byr vi på en til ungdomsgodbit som er konsert med de samiske rapperne i Duolva Duottar, sier Gaup.

Verdens største samiske kor

Påsketuristene kan også se fram til en klangfull konsert med verdens største samiske kor.

– Det største samiske koret i verden, Sámi jienat, presenterer lokale folkemusikk-tradisjoner fra Sápmi i Norge, Sverige, Finland og Russland. Dette prosjektkoret ble grunnlagt i 2002 og langfredag avholder de sin lanseringskonsert av deres nye plate, som inneholder tradisjonelle joiker, sier Gaup.

Største show i Sapmi

I tradisjon tro blir det også denne gang Samisk Grand Prix. Det skjer påskelørdag 31. mars i Báktehárji idrettshall.

– Sami Grand Prix arrangeres for 28. gang og publikum skal få høre både nye og erfarne artister, samt oppleve den tradisjonsrike joikekonkurransen. Showet er det største i Sapmi og det blir nok, som det bruker å bli, helt fullt når det hele sparkes i gang på kveldstid, inviterer Gaup.