«Trenger Alta eget sykehus?» Med det spørsmålet inviterte Alta bibliotek til en form for debatt mellom Trine Noodt (ja, Alta bør definitivt ha sykehus med akutt- og fødetilbud) og Olav Gunnar Ballo (nei, det er urealistisk å tro på sykehus med akutt- og fødetilbud her).

Antallet stoler som var stablet ut på forhånd vitnet om at forventningene var høye til besøket, men kun rundt 40 møtte fram.

Dårlig oppmøte la ingen demper på temperaturen. Noodt og Ballo klarte i praksis ikke å enes om noe.

Argumentene både for og imot har vi hørt før. Avstand og befolkningstyngdepunkt, folketallsfremskrivninger og trender, stengte veier og åpne flyplasser taler enten for eller imot et Alta-sykehus, alt etter hvem du spør. Det gikk tydelig fram i debatten mellom de to.

Tror endringene kommer

Under utspørringen fra folk i salen, etter at argumentene til de to profilene var blitt lagt fram og deretter angrepet av motparten, fremkom det imidlertid at de to ikke nødvendigvis står så langt fra hverandre likevel.

Begge mener nemlig at endringer i måten å tenke helse i vestfylket tvinger seg fram.

Noodts resept for å møte dette er å skalere opp Alta nærsykehus til et fullverdig sykehus, med akuttkirurgi og fødeavdeling. Målet er at pasienter kan få umiddelbar hjelp her i større grad enn før, inkludert akuttkirurgiske inngrep:

– Det handler om trygghet for innbyggerne i Alta og omkringliggende kommuner. Halvparten av de 80.000 nordmenn som i dag har lengst reisevei til sykehus vil få veien til sykehus betraktelig redusert, sa Noodt, som også la mye vekt på den unødvendige usikkerheten majoriteten av vestfylkets fødende får føle på i tiden fram mot fødselen.

Kun blindtarmen gjenstår?

Ballo – som fikk klart mest taletid grunnet en rekke kritiske spørsmål fra engasjerte tilhørere – trakk på sin side fram et sterkt UNN som beste løsning for å sikre et reelt, godt akuttilbud for regionen.

– Små sykehus nedskaleres landet over, akutt- og fødefunksjoner er truet ved alle mindre sykehus. Bygger man et sykehus med akutt- og fødetilbud i Alta vil man måtte slåss mot nedleggelse fra første stund, sa Ballo, som holder fast ved synet om at et forsterket UNN i Tromsø er riktig vei å gå:

– Vi sentraliserer allerede i dag. Og hvorfor skal ikke Altas befolkning få det beste som er i Nord-Norge i dag, nemlig det som tilbys ved UNN? I dag opereres du ikke i Hammerfest ved akutte hendelser, mindre og mindre av akutte operasjoner skjer ved lokalsykehus. En og annen blindtarm vil nok opereres lokalt også i framtiden, men etter hvert stilles det spørsmål om det og. Målet må være at flere pasienter sendes fra Alta og rett til UNN, i stedet for å dra omveien til Hammerfest først. Pasienter som man lokalt finner ut bør til UNN må kunne sendes rett til UNN, mener Ballo.

Proppen er i Tromsø

Dagens regime, der akutt syke pasienter risikerer å «tvinges» innom lokalsykehuset i Hammerfest, skyldes ifølge han ikke et ønske fra Hammerfest om å pumpe opp egne tall:

– Det er veldig sjeldent det kommer beskjed fra Hammerfest om at pasienter skal innom sykehuset her først. Det er UNN som sier nei og som vil ha pasientene fra eksempelvis Alta innom Hammerfest. Dette fordi UNN per i dag ikke har kapasitet til å være lokalsykehus også for Alta-regionen. Det mener jeg vi må få gjort noe med, og løsningen her vil ikke være å bruke penger på et akutt- og fødetilbud i Alta, disse pengene må vi bruke på å ytterligere bygge opp UNN.

Ballos plan fordrer at transporten er på plass:

– Et godt fly- og helikoptertilbud må være der, og se til at pasienter kommer inn så fort som mulig.

Vinner viktig slag

Både Noodt og Ballo tok for seg den pågående oppbyggingen ved Alta nærsykehus, selv om sistnevnte var mer opptatt av å vektlegge dette som et viktig arbeid.

– Alta har fått til mye gjennom årene. Når nærsykehuset står ferdig vil man ha 20 sengeplasser ved sykestua mot 9 i dag. Dette får konsekvenser, og vil føre til at stadig flere i framtiden vil få sin behandling her. CT vil gjøre det mulig for lokal trombolysebehandling ved hjerneslag, her må man kjempe for at denne blir døgnkontinuerlig bemannet, da dette vil utgjøre et viktig tilbud for slagrammede. MR og utvidet røntgentilbud gjør at mange færre må reise til sykehus. Samlet skjer det mye i Alta som jeg mener er underkommunisert fordi man ikke får akuttkirurgi og fødeavdeling, sa Ballo.

At døgnkontinuerlig CT og «slagalarm» er lovet av alle som kan gi lovnader om slikt, imponerer ikke Noodt:

– Det er en skam at ikke CT med mulighet for trombolysebehandling er etablert for lenge siden, poengterte hun.