Det er Trønder-Avisa (krever innlogging) som melder at den private barnevernsinstitusjon i Alta satte ned foten etter politiaksjonen som ble streamet direkte på Instagram.

Avisa skriver at det to dager senere ble varslet at institusjonen de ikke ønsket en forlenget tvangsplassering av 17-åringen i ett år – slik barnevernet i Steinkjer hadde forberedt med hjemmel i barnevernslovens § 4.24.

Altaposten har vært i kontakt med den overordnede lederen for barnevernsinstitusjonen i fylket. Han stiller seg uforstående til Trønder-Avisas artikkel.

– Jeg kjenner ikke til dette. Jeg kan uansett ikke kommentere enkeltsaker, sier han.

Politiet har tidligere uttalt seg om guttegjengen, der 17-åringen har vært sentral. De mente guttegjengen skapte uro i altasamfunnet.

Hva skjer nå?

Gutten fyller 18 år neste måned. Moren frykter da at sønnen ikke får et hjelpetilbud.

– Hva nå? er spørsmålet vi stiller oss, sier advokat Sveinung Hestad Strand, som representerer 17-åringens mor til Trønder-Avisa.

Advokatens frykt er at gutten blir stående uten et hjelpetilbud.

– Det er en fare for at han vil falle mellom flere stoler. Vi mener at barnevernstjenesten må finne en ny plass til ham. De kan ikke bare gi ham opp fordi institusjonen i Alta ikke klarer å hjelpe, sier Strand.

17-åringens mor er redd for hva som skjer hvis han flytter tilbake til Steinkjer.

– Det kommer ikke til å gå bra, selv om vi er tilbudt frivillig ettervern. Han trenger hjelp på mange områder, og må få avstand til rusmiljøet han var på veg inn i. Jeg har foreslått flytting til et annet sted i Norge – og kan tenke meg å være en del av en slik løsning, sier 17-åringens mor.

Aktiv i ungdomsmiljøet

17-åringen har mange følgere på sosiale medier. Ungdommene sier at de følger gutten av nysgjerrighet. De synes det er spennende å se hva han gjør og forholdet han har med politiet.

Siden han kom til institusjonen i juni/juli 2017 har gutten pådratt seg rundt åtte saker bare i Alta. Han skal i totalt ha 16 straffesaker, de fleste av dem mindre alvorlige forhold.

– Med tanke på de mange følgerne han har på sosiale medier, er vi bekymret for situasjonen med nyrekruttering som kan oppstå den dagen han kommer tilbake til Steinkjer, sier etterforskningsleder Leif Gundersen ved Steinkjer politistasjon til Trønder-Avisa.