Et sterkt forsinket fly fra Alta til Oslo gjorde at fylkesleder i KrF, Svein Iversen, ankom møtet med sentralledelsen i partiet i Oslo langt etter tidsskjema. Fylkeslederen i Finnmark er i likhet med de øvrige fylkeslederne innkalt for å ta avgjørelse sammen med partiets landsstyre som samles på Stortinget.

– Kort oppsummert; Finnmark KrF sier nei til Listhaug, men ja til Erna, er tilbakemeldingen fra en stresset Iversen, etter å ha gått i møte med sine partifeller på Stortinget.

JA OG NEI: Finnmark Krf og leder Svein Iversen sier nei til Sylvi Listhaug, men ja til Erna Solberg. Foto: Knut Klevstad

Støtter mistillit

Spådommen fra både politikere og andre Altaposten har vært i kontakt med, er at KrF vil «feige ut», og ikke tør å kaste Høyre-Frp-Venstre-regjeringen til Erna Solberg. Får KrF-erne i Finnmark viljen kommer KrF til å si ja til mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug fremmet av Rødt, og som har støtte hos hele den rød-grønne opposisjonsblokken. KrF er på vippen, og det er partiets stortingsgruppe som i realiteten avgjør saken. Følger landsstyret, og dermed stortingsgruppa, rådet fra Finnmark KrF, må Listhaug gå når saken kommer opp i Stortinget tirsdag.

Statsminister Erna Solberg har sagt at hun vil stille kabinettspørsmål dersom det blir mistillitsflertall mot Listhaug. Det betyr at hun  går av dersom Listhaug ikke får fortsette som justisminister.

Ny Høyre-regjering

Dermed kan hele regjeringen falle. Om det skjer sier Finnmark KrF et klart ja til Erna Solberg. Det betyr en ren Høyre-regjering med støtte fra KrF og resten av dagens regjeringsblokk.

– Høyre har opptrådt ansvarlig og i tråd med partiets humanitære tradisjon, men jeg reagerer sterkt på at en statsleder i en sak som denne, forsøker å true stortingsflertallet . Solberg er jo enig i at Listhaug bevisst driver med polariserende utspill og skaper et farlig klima i Norge hvor brune elementer nå nærmest blir heiet fram med sine hatytringer og konspireasjonsteorier, som er spesielt rettet mot Ap.

Er presset

KrF-leder Knut Arild Hareide presses fra alle kanter i spørsmålet om mistillit til justisministeren. Mandag formiddag satt partiledelsen samlet på Stortinget.

– Pågangen har vært stor gjennom helgen, sier Hareide til NTB.

Han bekrefter at han i helgen har hatt kontakt med statsminister Erna Solberg (H), men vil ikke si noe mer om innholdet i samtalene.

Klokken 12 holdt KrF-lederen en innledning for partiets landsstyre. Presset på partiets åtte stortingsrepresentanter er formidabelt. Selv om tilliten er tynnslitt til Listhaug, er det langt færre i partiet som virkelig ønsker en regjeringskrise.

– Det strømmer på med eposter og henvendelser i alle kanaler, men langt ifra alle kommer fra partimedlemmer, sier KrFs kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy til NTB. Han sier kravene stilles i begge retninger.

BEVISST RETORIKK? Høyres Kristen Albert Ellingsen opplever retorikken fra Sylvi Listhaug som bevisst polariserende. Foto: Bjørn Hildonen

Har ansvar

Fylkespolitiker for Høyre, Kristen Albert Ellingsen, forstår at statsminister Erna Solberg vil reagere om det blir flertall for et mistillitsflertall mot Listhaug. Han støtter et eventuelt kabinettspørsmål.

– Når det er sagt mener jeg at enhver minister har et personlig ansvar om å ytre seg på en måte som ikke innbyr til den type retorikk vi har sett den siste tiden. En justisminister har nok et særskilt ansvar.

– Har Listhaug bevisst skapt denne situasjonen med blant annet å ikke si unnskyld før hun ble presset til det?

– Jeg vil ikke svare på om Listhaug har ønsket å være bevisst polariserende. Det jeg kan si, er at jeg opplever retorikken hennes som bevisst polariserende, sier Ellingsen, som tror KrF vil stemme nei til mistillitsforslaget som fremmes.