Det er konklusjonen fra Agenda Kaupang i omstillingsprosjektet i Alta kommune. Prosjektleder Monika Olsen er så langt tilfreds med hva Agenda Kaupang har funnet ut om drifta og kostnadene.

– Vi har svært høye utgifter på institusjoner. Samtidig har vi lav prioritering av antall årsverk i hjemmesykepleie og hjemmehjelp. Dette kan vi gjøre noe med, sier Monika Olsen.

Pleie og omsorg

Alta kommune kan spare 36 millioner i pleie og omsorg. Da må man øke hjemmetjenesten betraktelig.

– For å spare penger må vi også bruke penger. Så Agenda Kaupang anbefaler oss å øke hjemmetjenesten med hjemmesykepleien mye. Vi bruker rett og slett for lite penger på «90 år gamle Olga som ønsker å bo hjemme», slår hun fast.

Når det gjelder innsparingene i de andre virksomhetsområdene, er det mye som ikke er klart ennå. Prosjektgruppa vil se på grunnskole, barnehage og barnevern. Nest etter pleie og omsorg er det innenfor grunnskolene det er størst potensial for innsparing.

Når en middels stor kommune skal spare 80 millioner over fire år, må det gå ut over noe. Men Olsen tror kommunen kan spare mye bare på å være lurere.

– Vi må spare, men det skal vi klare. Med et budsjett på nesten to milliarder, er det ikke umulig å spare 80 millioner over fire år.

Monika Olsen er leder for budsjett og innkjøp i Alta kommune, og også prosjektleder for omstillingsprosjektet i Alta kommune.

– Det at vi står overfor en situasjon der vi må omstille oss, er ikke et Alta-fenomen. Det er noe de fleste andre kommuner på vår størrelse står overfor, sier hun.

Prosjektleder Monika Olsen er så langt tilfreds med hva Agenda Kaupang har funnet ut om drifta og kostnadene. Foto: Kita Eilertsen

Det er ikke sånn at løsningene vil gi et dårligere tilbud til folk.

– Det kan hende det gir et like godt eller bedre tilbud til brukerne, være bra for de ansatte og i tillegg vil det være bra for økonomien til Alta kommune som vil sikre en bærekraftig utvikling fremover. Regjeringen har pålagt alle kommuner å effektivisere, så det er noe alle må gjøre, sier hun.

Ifølge prosjektlederen vil utgiftene til pleie og omsorg omtrent doble seg de neste 20 år, hvis vi fortsetter i samme dur som nå.

– Da blir det lite igjen til skole, barnehage og kulturaktiviteter. Det går ikke, sier hun.

Kjøper mange private tjenester

Konsulentselskapet har gjennomgått alle tall og besøkt alle institusjoner i Alta. De har også god erfaring fra å snu om på andre kommuner.

– Vi har bestemt oss for å starte med pleie og omsorg. Pleie og omsorg er størst, nest størst er grunnskole. I tillegg mener de at vi kan spare noe på barnevern, sosial, helse og barnehage, sier Olsen.

Agenda Kaupang har kommet frem til at Alta kommune bruker veldig mye penger på institusjoner. Herunder kommer både sykehjem, men også svært høye bruttoutgifter til avlastning i boliger. Kommunen kjøper også mange tjenester fra private aktører. Her kan det også bli en endring.

– Vi har en høy grad av eldre på institusjon. Vi bruker også mye penger på dyre enkelttiltak, der tjenester er fordelt på dyre enkeltbrukere rundt omkring i Alta. I tillegg synes de at vi bruker lite penger på hjemmetjenesten – som kunne bidratt til at flere eldre kunne ha bodd lengre hjemme og ikke kommet på institusjon, sier hun.

Det nye omsorgssenteret

– Når omsorgssenteret står ferdig vil hjelpe veldig på. Her får vi 54 nye omsorgsleiligheter der eldre kan klare seg selv lengre, men med hjelp, og dermed utsette tiden i institusjon. I første byggetrinn planlegges 54 leiligheter.

Prosjektlederen mener vi må se på innholdet i byggetrinn 2. Skal vi virkelig bygge flere institusjonsplasser – eller er det fler omsorgsboliger vi faktisk har behov for?

– Agenda Kaupang anbefaler en større andel til hjemmetjenesten, så folk kan bo lengre hjemme, sier hun.

– Da kan det hende at vi må bygge flere omsorgsboliger, og ikke så mange institusjonsplasser. Med flere omsorgsboliger samlet, får man også samlet de eldre og bruker mindre tid på å kjøre rundt.

– De absolutt dyreste tiltaket vi har, er eldre som flytter inn på institusjon. De flytter ikke ut igjen, sier hun videre.

Anbefalingen fra konsulenten

Konsulentselskapet Agenda Kaupang har tidligere hjulpet mange kommuner med omstilling og sparetiltak.

De har vært i Alta flere ganger allerede og besøkt institusjoner og boliger. Foruten å ha gjennomgått tallene og gjøre en Kostra-analyser og regnskapsanalyse.

Prosjektlederen synes de har studert tallene godt.

– De har hatt intervjuer med ledere, toppledergruppen og politikere. De har også gjennomført en spørreundersøkelse.

Mange små enheter

Kommunen har veldig mange små enheter, og Agenda Kaupang anbefaler at man også ser på dette. Med 18 enheter med færre enn 12 årsverk, har man smådriftsulemper.

– Vi har så mange som 89 årsverk på natt, der 62 av årsverkene er i boliger, sier Olsen.

– Hvordan i all verden har man havnet i denne situasjonen?

– Det er vanskelig å si. Men det har nok vært litt sånn at veien har blitt til mens vi har gått. Man har løst behovene etter hvert som de har oppstått og tida har gått fort, sier hun.

Involvert ansatte

Det er satt sammen en styringsgruppe med politikere fra alle partiene, hovedsaklig økonomiutvalget. Prosjektgruppa består av rådmannens ledergruppe samt to hovedtillitsvalgte.

– I tillegg har vi satt sammen to arbeidsgrupper der den ene skal se på bistand og enkelttiltak og den andre skal se på institusjon og hjemmetjenester, sier Olsen.

Totalt sett involveres mange politikere, ledere, ansatte og tillitsvalgte.

I neste uke kommer Agenda Kaupang tilbake og skal få presentert resultatene fra arbeidsgruppene.

– Jeg tror at hvis vi tenker helhetlig og langsiktig og får kontroll på driftsutgiftene til Alta kommune, så lykkes vi med dette, sier Monika Olsen.

De endelige forslagene skal legges frem før sommeren.