Fylkeskommunens vedtak om å arrangere folkeavstemming rundt fylkessammenslåinga får det glatte lag av de tre ordførerne i vest, Kautokeino, Alta og Loppa. Hardest til verks går Loppa-ordfører Steinar Halvorsen (H), som i et intervju med iFinnmark (krever innlogging) tyr til harde karakteristikker av fylkestingspolitikerne som vedtok å arrangere folkeavstemmingen:

– De villeder befolkningen i Finnmark. De er bakoverlent, og et hylekor som stakkarsliggjør oss finnmarkinger. Det er kun snakk om støtteordninger og særfordeler, og ingen positivitet. Da får man null forståelse i resten av landet, og det er null fremtidsrettet politikk fra fylkestinget, sier ordføreren til avisa.

– Vassvik sier det er ingen problem å finne pengene i budsjett på 1,5 milliarder. På vegne av loppasamfunnet føler jeg at vi blir tråkket på av fylkesordføreren, sier Halvorsen, som ifølge iFinnmark nå åpner for å uansett be om grensejustering med flytting til Troms.

Både Johan Vasara (Kautokeino) og Monica Nielsen (Alta) er åpne for å følge med over til Troms.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik sier til avisa at hun synes signalene fra de tre kommunene i vest er synd, og forsvarer vedtaket om å bruke millioner på folkeavstemmingen.

– Det er en stor og viktig sak, og folk ønsker å si sin mening. Fylkestinget har gitt sin tilslutning til det, svarer Vassvik.