En opptrekt Claus Jørstad (Frp) har sett seg lei på det han kaller en «bakstreversk, ørkesløs ørkenvandring» der fylkestinget stadig forsøker seg med «sandpåstrøingsvedtak» uten reellt innhold for å stanse sammenslåingen av landets to nordligste fylker.

Han registrerer at ordførerene i fylkets tre kommuner lengst mot vest, Kautokeino, Alta og Loppa overfor iFinnmark åpner for å søke seg til Troms uansett dersom det ikke blir noen sammenslåing.

– Jeg er på linje med dem. Jeg synes Troms på eget initiativ kan takke nei til å bli med på dette. De bør si nei til det økonomiske og politiske konkursboet som Finnmark faktis er blitt. Troms vil ikke ha noe igjen av en sammenslåing med Finnmark, sier Jørstad, før han tordner videre:

Tar millionregning tross skrapa kasse

Selv om Frp-gruppa i fylkestinget var med og stemte for å iverksette folkeavstemming, er Jørstad svært kritisk til at forslaget gikk gjennom.

– Frp er for folkeavstemming som prinsipp, i alle store saker, og skal som prinsipp stemme for forslag om folkeavstemminger. Ap og Sp gjør derimot dette av ren populisme. Håpløst! En slik folkeavstemming vil koste 3-4 millioner. Og det i en situasjon der det renner ut penger. Fylkeskommunen har ennå ikke funnet penger til å betale Bruer-rettssaken. De har ennå ikke funnet de rundt 100 millionene Boreal-saken vil koste. De har ennå ikke klart å finne ut hvor de skal ta ned 30 millioner på skole – noe de har holdt på med i to år. Det er helt håpløst, det som foregår nå.

– At Vassvik og flere andre argumenterer med at man «alltids finner pengene» til en folkeavstemming fordi man har et budsjett på 1,5 milliarder; vel, vi er i en situasjon der vi allerede må ta ei regning som tilsvarer ti prosent av budsjettet. Alle handlingsrom er allerede sprengt! Hvor skal Vassvik og Ap finne disse pengene? Skal veiene stenges fra oktober til mai? Det går ikke. Skal administrasjonen kuttes i? Det blir på langt nær nok penger. Skal vi stanse all tannhelsetjeneste i ett år? Det går ikke. Da gjenstår skole, der det allerede må kuttes. Men i stedet for å legge ned skoler skal posisjonen «finne penger»? Vassvik og hennes posisjon er totalt uansvarlige, det har de vist gang på gang, med sine vedtak, sier han.

– Hva må gjøres?

– Jeg synes Ap og Ragnhild Vassvik kan kaste kortene i regionsaken og si «greit, opposisjonen får fikse samarbeid med Troms». De bør tre av i denne saken. Det de holder på med nå er et hån mot demokratiet og mot folket.

– Eier ikke skam

Jørstad avslutter med å stille spørsmål ved rederligheten til posisjonen i fylkespolitikken:

– Når man gjennom to storting har vedtatt at dette vil skje, da må man forholde seg til dette. På den andre siden har fylkestinget vært veldig raske med å si at man ikke kunne se på sykehusstrukturen i fylket, fordi Stortinget har kommet med et vedtak her. Helsa til fylkets innbyggere er mye viktigere enn fylkessammenslåingen, likevel lener fylkespolitiker etter fylkespolitiker seg bort når helsesakene kommer. De eier ikke skam i det hele tatt!